Átadták a Bálnát

2013.11.08. 17:30

Miután évekig üresen állt, végül pénteken sikerült átadni a CET-ről időközben Bálnára átnevezett épületet a közraktárak helyén. Most már van benne néhány bérlő, de a Népszabadság azt írja, hogy eleve csak a kiadható terület harmadára érkezett ajánlat, és nem is lett az összesből szerződés.

Ehhez képest Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt az átadón, hogy most már csak a budapestieken múlik, mihez kezdenek a Bálnával.

Legyen ez Budapest Eiffel-tornya!

– fordult a közönséghez. Háromnapos rendezvénysorozat követi az átadást.

Valószínűleg az lesz a nyitás egyik legnagyobb előnye, hogy végre lekapcsolják a Bálnából három hónapja feltörő kék lézert, ami bevilágított a BME R épületébe, a budai hegyekben több lakásba, és az autósok is panaszkodtak rá. A fényinstalláció mögött az volt az elképzelés, hogy ezzel „a sokáig élettelennek tűnő CET épület‐együttese végre élettel teli bálnaként mutatja meg magát”.

Egyelőre a pincében van egy ócska- és biopiac, már korábban megnyílt a vízilabdakapus Szécsi Zoltán kávézója, és általában a földszintet egész jól kiadták. Viszont a 2. emeletet például csak úgy sikerült megtölteni, hogy átvezényelték a Bálnába az Új Budapest Galériát, és ide költözött a Budapesti Történeti Múzeum is. Péntektől már látogatható is az egyik tárlatuk, a címe Budapesti merítés, és kortárs művészek munkáit mutatja be. Az egyébként várható volt, hogy a piacot könnyű lesz megtölteni, mert a Vásárcsarnokban már régóta nincs elég hely.

Mostmár bárki bemehet a Bálnába, de néhány épületrészen még dolgoznak, például az üveghomlokban lévő ezerfős rendezvénytermet legjobb esetben is csak az év végére fejezik be.

A CET épületét 2012-ben vette át a kivitelezőtől a főváros, és 2013 nyarán nevezték át Bálnára. Végül az Országgyűlés által megítélt pénzből fejezték be, ehhez közbeszerzési pályázat nélkül költöttek el legalább 760 millió forintot. Azért lehetett ezt megcsinálni, mert a Bálna befejezését nemzetbiztonsági beszerzésnek nyilvánították. Az alvállalkozók egymilliárd forintját közben még mindig nem fizette ki senki, ők még szerdán is az épület előtt tüntettek.