Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a Bálnát

2013.11.08. 17:30

Miután évekig üresen állt, végül pénteken sikerült átadni a CET-ről időközben Bálnára átnevezett épületet a közraktárak helyén. Most már van benne néhány bérlő, de a Népszabadság azt írja, hogy eleve csak a kiadható terület harmadára érkezett ajánlat, és nem is lett az összesből szerződés.

Ehhez képest Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt az átadón, hogy most már csak a budapestieken múlik, mihez kezdenek a Bálnával.

Legyen ez Budapest Eiffel-tornya!

– fordult a közönséghez. Háromnapos rendezvénysorozat követi az átadást.

Valószínűleg az lesz a nyitás egyik legnagyobb előnye, hogy végre lekapcsolják a Bálnából három hónapja feltörő kék lézert, ami bevilágított a BME R épületébe, a budai hegyekben több lakásba, és az autósok is panaszkodtak rá. A fényinstalláció mögött az volt az elképzelés, hogy ezzel „a sokáig élettelennek tűnő CET épület‐együttese végre élettel teli bálnaként mutatja meg magát”.

Egyelőre a pincében van egy ócska- és biopiac, már korábban megnyílt a vízilabdakapus Szécsi Zoltán kávézója, és általában a földszintet egész jól kiadták. Viszont a 2. emeletet például csak úgy sikerült megtölteni, hogy átvezényelték a Bálnába az Új Budapest Galériát, és ide költözött a Budapesti Történeti Múzeum is. Péntektől már látogatható is az egyik tárlatuk, a címe Budapesti merítés, és kortárs művészek munkáit mutatja be. Az egyébként várható volt, hogy a piacot könnyű lesz megtölteni, mert a Vásárcsarnokban már régóta nincs elég hely.

Mostmár bárki bemehet a Bálnába, de néhány épületrészen még dolgoznak, például az üveghomlokban lévő ezerfős rendezvénytermet legjobb esetben is csak az év végére fejezik be.

A CET épületét 2012-ben vette át a kivitelezőtől a főváros, és 2013 nyarán nevezték át Bálnára. Végül az Országgyűlés által megítélt pénzből fejezték be, ehhez közbeszerzési pályázat nélkül költöttek el legalább 760 millió forintot. Azért lehetett ezt megcsinálni, mert a Bálna befejezését nemzetbiztonsági beszerzésnek nyilvánították. Az alvállalkozók egymilliárd forintját közben még mindig nem fizette ki senki, ők még szerdán is az épület előtt tüntettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!