A BKK beszáll a siklóprojektbe

2013.11.11. 12:31

A BKK megveszi a BGYH Zrt.-től a 3 milliós Rác Sikló Kft. 25 százalékát, mert értelmesnek ötletnek tartja a gellérthegyi sikló megépítését, és az elképzelésnek amúgy is közlekedésszakmai kapcsolata van, áll az előterjesztésben, amit csütörtökön tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A javaslat szerint 2013 októberének végére az összes szükséges engedélyt megszerezték, a beruházást el lehet kezdeni. A finanszírozás a korábbi elképzeléseknek megfelelően a többségi (magán)tulajdonos kezében lesz saját erő és banki hitel felhasználásával.

Korábbi tervek szerint a gellérthegyi sikló egy 300 méter hosszú pályán működik majd. A Hegyalja út és a Rác fürdő közötti alsó állomástól a Citadella sétányig viszi az utasokat. A két, egyenként 40 férőhelyes kabin óránként 540 fő szállítására akalmas, és a nap 24 órájában közlekedik majd.

A fejlesztéshez egy buszparkoló megépítése csatlakozik az Erzsébet híd budai hídfőjének lehajtója, a Krisztina körút és a Hegyalja úti rézsű háromszögében.

A siklóprojekt egy alagúti szakasz megépítését is tartalmazza az Orom utca vonaláig. Innen a vasúti pálya a Gellért-hegy északnyugati oldalával párhuzamosan, 3,5 méter magasan haladva éri el a felső fogadóállomást a Citadella sétánynál. A beruházással egy száz éve dédelgetett terv valósul meg.