Újjáépítik a Százlábú hidat

2013.11.12. 08:47 Módosítva: 2013.11.12. 08:51

A Budapesti Közlekedési Központ aláírta a kivitelezési szerződést a „Százlábú híd” felújítására. A felüljáró a Kerepesi út forgalmát vezeti át a Keleti pályaudvar bejárati vágányai fölött. A nettó 3,9 milliárd forint értékű beruházásra a KC-2013 Konzorciummal szerződött a BKK, a munkálatok 2014 első negyedévében kezdődhetnek meg.

A híd kiemelt jelentőségű útvonal a fővárosi úthálózatban: a 3. számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el, és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is. A híd azért kapta a százlábú becenevet a vasutasoktól, mert az északi pályaszerkezet nem néhány masszív pilléren nyugszik, hanem számos karcsú oszlop tartja. A híd legutóbb 1973-ban épült át, s nyerte el jelenlegi formáját. A közel negyven év alatt mindkét, egyenként 40 tonnás teherbírású szerkezet állapota rendkívül leromlott.

Nagyobb térképre váltás

Az új, nagyobb nyílású híd építését két ütemben valósítják meg, hogy közben ne kelljen leállítani se a közúti forgalmat, se a trolibuszok közlekedését. Az első ütemben az északi – a Keleti pályaudvar felé tartó forgalom által használt – híd, a második ütemben pedig a déli – a Hungária körút felé haladó forgalmat kiszolgáló – szerkezet épül újjá.

Az első ütemben a híd északi oldalának felszerkezetét bontják el, majd az új híd alapozása, az alépítmény kivitelezése és az acél felszerkezet helyszíni szerelési munkálata kezdődik a vasúti forgalom lehető legkisebb zavarásával. A kivitelezés első ütemében készül el az új híd fél pályája: a három forgalmi sávot, az osztott kerékpárutat és a járdaszegélyt várhatóan 2014 végén adják át. A második ütemben elbontják a régi híd felszerkezetét, ha elkészül az új alépítmény és felszerkezet a déli oldalon is.

A híd  – összhangban a vasúti fejlesztésekkel – a réginél 30 méterrel hosszabb lesz, és várhatóan 2015 októberére készül el. A tervezett munkakezdési időpontokról és a felújítással járó forgalomkorlátozásokról a BKK közleményeiben, illetve a BKK Info oldalán adnak folyamatos tájékoztatást.