Megválasztják Budapest Borát

2013.11.13. 11:21

Évente egy-egy fehér- és vörösbor nyerheti el a Budapest Bora címet, amelyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.

Tarlós István főpolgármester 2010-ben hirdette meg a Nemzet fővárosa programot, amelynek egyik fontos célja, hogy Budapest minden nemzeti érték mögé odaálljon - mondta az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Szentes Tamás szerint ehhez a törekvéshez illeszkedik az első alkalommal meghirdetett Budapest bora pályázat. Az elismerő cím odaítélésének célja, hogy segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlődését.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a felhívásra több mint hetven tétel érkezett be; hasonló mennyiségű fehér- és vörösbor. A benevezett borokat szerdán a főváros képviselői szakemberek segítségével három bizottságban értékelik, majd az ezek által kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolva ítélik oda a Budapest Bora elismeréseket.

Szentes Tamás elmondta, hogy a Budapest Bora cím mellett arany-, ezüst- és bronzérmeket is kiadnak, majd Budapest borait egy éven keresztül a főváros hivatalos rendezvényein, protokollvendégeinek is kínálják.

Sőt, Budapest söre!

A fővárosi közgyűlés Németh Szilárd csepeli polgármester javaslatára várhatóan a Budapest Márka elismerű címet adományozza a Rizmajer kézműves söröknek. Az indoklás szerint a csepeli Rizmajer Sörfőzde mintegy két évtizede gyárt kézműves söröket. Az egyedi ízvilágot és minőséget a hagyományos sörfőző eljárások mellett a modern technológiák, innovatív eszközök alkalmazásával érik el.

Termékeik kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. A klasszikus sörök mellett új sörtípusok („Rizmajer Cingulus” fekete sör, „Rizmajer Cortez” kukoricasör) gyártása is megkezdődött. A Sörfőzde és Sörház 2012-ben elnyerte a „Csepel Örökség” díjat, a palackokat Csepel Önkormányzatának hozzájárulásával a kerület címere díszíti, ezzel is öregbítve Csepel hírnevét.