Hatástalanították a mázsás bombát

2013.11.21. 16:00 Módosítva: 2013.11.21. 18:54

Cikkünk folyamatosan frissül

Vége az útlezárásnak az Üllői úton a Nagyvárad térnél talált 116 kilós második világháborús bomba miatt, miután a szakemberek sikeresen hatástalanították.

Ismét jár a 3-as metró a teljes szakaszon, szabad a Nagyvárad téri megálló is, és zavartalanul közlekedik a 24-es villamos is.

A bomba miatt délután kiürítették a Szent István kórház egy részét, számos lakóházat és a Bárka Színházat is. A 116 kilós szovjet betonrombolót egy építkezés közben találták a budapesti VIII. kerületi az Orczy park mellett.  

Ha a környéken tartózkodik, és bármit lát, kérjük, fotózza le vagy írja meg, és küldje el a tema@mail.index.hu címre. Köszönjük.

A lezárás a bomba körüli 300 méter sugarú területet érintette. A Police.hu szerint az alábbi területeket zárták le, amit csütörtök este fél tízkor feloldottak.

  • az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között,
  • az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint
  • a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig.

A 116 kilós gránátban körülbelül 25 kilogrammnyi robbanóanyag volt.

A BKK már kora délután bejelentette, hogy a Nagyvárad téri állomáson sem a 3-as metró, sem a 24-es villamos nem áll meg (a metróállomás mindössze hét méterrel van a felszín alatt). Este fél hét körül sokkal komolyabb intézkedést hoztak: a Deák tér és a Népliget között a teljes szakaszon leállt a metró. A 24-es villamost pedig a Mester utca és az Orczy tér közötti szakaszon állították le; ezeken a helyeken pótlóbuszok sem közlekednek.

A BKV tájékoztatása szerint terelve közlekedik, és nem érinti a Nagyvárad térnél lévő Balázs Béla utca megállót a 281-es busz.

A helyszínen tartózkodnak a VIII. és IX. kerületi védelmi bizottság elnökei, akik egyeztetnek a katasztrófavédelem, a rendőrség munkatársaival – közölte az MTI kora délután.

Jobb elkerülni autóval a területet

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már kora délután azt javasolta, hogy  a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek, és lehetőség szerint az érintett útvonalat kerüljék el.

Az Üllői út lezárása miatt egyébként hatalmas dugó alakult ki a Kőbányai úton, de a Soroksári úton is lelassult a haladás. A BKK tájékoztatása szerint a Kőbányai utat használó buszok (9-es, 15-ös, 32-es, 34-es, 99-es, 106-os, 134-es) menetideje megnőtt.

A bomba miatt csütörtök délután kiürítették a Bárka Színház épületét is, így az estére tervezett Álarcosbál című előadás emiatt elmaradt. A színház vezetése arra kérte a nézőket, hogy ne menjenek a színház épületéhez, a jegyekről később gondoskodnak.

Egy olvasónk azt írja, hogy a környék kiürített házaiból sok idős embert a Telepy Károly Gimnáziumba vittek át.

Egérút busszal, autóval

Könnyebbé vált a helyzet a tömegközlekedéssel utazók számára, miután az M3-as metró ismét a teljes szakaszon jár.

Az autósok helyzete nehezebb: az útzárat feloldották, de idő kell, amíg az autós forgalom helyre áll a torlódások után.

Dél-Pestről a belvárosba, illetve a belvárosból Dél-Pestre többszörösére nőtt az utazási idő. Jelentős közúti torlódás alakult ki a környező utakon, a Rákóczi híd-Könyves Kálmán körút útvonalon, a Haller utcán, az Orczy úton, az Üllői úton.