Széthugyozták a templomot a bulizók, el kellett keríteni

2013.11.22. 12:32 Módosítva: 2013.11.22. 12:38

Kovácsoltvas kerítés védi ezentúl a Király utcai Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia falát és a két szomszédos iskola kis udvarát az éjszakai megkönnyebbülést kereső szórakozóktól, az őket fuvarozó taxisoktól meg a hajléktalanoktól. A plébános szomorú, hogy kerítést kellett húzni, de a munkatársai nem azért vannak, hogy ürüléket takarítsanak, mondja.

A Király utcán van egy katolikus templom. Elég régóta két idős, beteg hajléktalan férfi ül az oldalánál, nem kéregetnek, beszélgetnek. Ismeri őket minden környékbeli, rendszeresen kapnak pizzaszeletet, ásványvizet. Ma reggel a katolikus egyház, egy kovácsoltvas kerítéssel lezárta a templom oldalát, hogy véletlenül se rontsák ott a levegőt. (A templom oldalán található ajtó egy kegyeleti bolt bejárata). Így kell bánni vajon Jézus szerint a szegényekkel és a rászorulókkal?

– teszi fel a kérdést Facebookon a Kettős Mérce blog, ami felhívta a figyelmet a kerítésre.

Megkerestük Horváth Zoltánt, a Király utcai Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia vezetőjét a kérdéssel. Mint mondta, a terézvárosi két tannyelvű általános iskolával és a Bartók zenekonzervatóriummal közös templom körüli részt elsősorban azért kérték elkeríteni, mert a környékbeli szórakozónegyedből érkezők rendszeresen ott könnyítettek magukon. Ez forgalmasabb éjjeleken 50-60 ember vizeletét jelentette, ami reggelre befolyt az ajtó alatt, és tócsákban állt a templomban.

A Király utcai templom a Google Street View felvételén, még kerítés nélkül.
A Király utcai templom a Google Street View felvételén, még kerítés nélkül.
Fotó: Google Street View

Nagyon szomorú vagyok, életemben nem gondoltam volna, hogy ember és ember közé kerítést kell húzni, de munkatársaim nem azért vannak, hogy ürüléket takarítsanak, közölte a plébános. Három éve kérik a két iskola vezetőivel az önkormányzattól, hogy segítsenek megoldani a helyzetet, most nemrég a helyi testület úgy döntött, hogy felszerelteti a vaskerítést.

Kérdésünkre Horváth Zoltán elismerte, hogy két hajléktalan rendszeresen ott szokott ülni a templom előtti virágágyásnál (ami most is a kerítésen kívül van). Ők is oda szoktak vizelni a templom oldalába, de a kerítés nem elsősorban miattuk van: a taxis ugyanúgy megáll éjszaka a templom előtt, elvégzi a dolgát az ajtóban, mint ők, mesélte.

Arra a kérdésre, hogy most mi lesz a hajléktalanokkal, a plébános azt nyilatkozta, hogy sok mindent megpróbáltak: hajléktalanegyesületekkel ültek össze, hogyan tudnának segíteni rajtuk. Pénzt is adtak volna, ha bevonulnak egy otthonba, a két hajléktalan viszont legfeljebb arra volt hajlandó, hogy az egyház este vitesse be őket taxival a hajléktalanszállóra, de reggel hozza is vissza.

Horváth Zoltán elmondta, hogy bár ötven méterre van nyilvános vécé, az emberek nem használják, mert fizetni kell érte. Van ugyan térfigyelő kamera is az utcában, de azt a rendőrök legfeljebb a tilosban parkolók büntetésére használják.

Megkérdeztük Pomizs Istvánt, a két tannyelvű iskola igazgatóját, aki elmondta, hogy a gyerekek a most lezárt részen szoktak levegőzni. Legalábbis eddig csak próbáltak, mert az ürülékszag miatt nem nagyon tudtak. Véleménye szerint a kerítés abból szempontból is hasznos, hogy a 6-7 évesek most már nem fognak kiszaladgálni az útra az autók elé.

Végül megkérdeztük a templom előtt ülő hajléktalanok véleményét is a kerítésről. Azt mondták, ők nem ott laknak, de szoktak arrafelé is mozogni. Egyetértenek a kerítés felhúzásával, hiszen egy iskola is van ott. Szerintük hétvégén a bulizók szokták szétpisálni a templomot, nem a hajléktalanok.

Ön szerint rendben van ez az elkerítés?