A Fidesz Bajnai főpolgármesterjelöltségére is készül

2013.11.30. 10:03

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fideszben egyre több szó esik a budapesti közigazgatási rendszer teljes átalakításáról, már a 2014 őszi önkormányzati választások előtt. A kormánypárt eszerint egy erős, közös jelölésű közös MSZP – Együtt-PM-es főpolgármesterjelöltre számít, úgy gondolják, hogy Horváth Csaba helyett akár egy „Bajnai Gordon szintű” személy is szóba jöhet.

Bár Bajnai jelöléséről senkinek nincs konkrét információja, a fővárosban egyébként is erősnek számító ellenzéki esélyek miatt a Népszabadság információ szerint a budapesti választási rendszer komplett átszabása is napirenden van. Forrásaik szerint ismét felmerült a közvetlen főpolgármester-választás eltörlése. Ebben az esetben a főpolgármestert a Fővárosi Közgyűlés választaná meg, azonban a közgyűlés összetétele is átalakulhatna: az egyik lehetséges forgatókönyv szerint választott képviselők helyett a testületet a kerületi polgármesterek alkotnák.

A lap emlékeztet, hogy hasonló javaslat már2011-ben is felmerült. Akkor Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is ezt támogatta, ami miatt szembekerült Tarlós István főpolgármesterrel is. Tarlósnak a megerősített főpolgármesteri jogosítványokról szóló víziójával ez az erős kerületi vezetőkre építő koncepció nyilvánvalóan nem áll érdekében. A főpolgármester korábban többször mondta azt, hogy ha nem a budapestiek választják meg, nem indul 2014-ben.

A Népszabadság úgy tudja, Kövér László házelnök egy harmadik közigazgatási elképzelést támogatna. Eszerint – a korábbi SZDSZ-es citykoncepcióhoz hasonlóan – a belső kerületeket összevonnák, és a külső kerületeket öt-hat kerületté alakítanák át, a főpolgármester pedig a city vezetője lenne.