no

Fekete ponyvával védik a bontástól a buszmegállót

2013.12.03. 14:48

Épületbontás a Dózsa György úton. Hatalmas fekete ponyva. Biztonságos?

A Dózsa György úton bontanak egy épületet hetek óta, írja olvasónk:

Ma a Klapka utcai megállóhelynél közlik a sárga mellényes "valakik", hogy a Tüzér utca felé gyalog nem lehet közlekedni a járdán. 

Átmentem az úttesten és utána néztem az okát a dolognak és csak csodálkoztam...

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Egy daru egy kifeszített ponyvával védi a gyalogosokat és a járműforgalmat az esetlegesen lehulló darabokról. Teljesen egyértelmű, hogy ez nem elegendő védelem. Arról nem is beszélve, ha esetleg ledőlne a bontásra ítélt fal, az a másik oldalon lévő buszmegállót is beteritené. Ez súlyosan baleset és életveszélyes az ott közlekedők számára! 

Véleményem szerint minimum egy félpályás útzárat kellene itt elrendelni, mielőtt megismétlődik a Nemzetvédelmi Egyetemnél lévő tragédia. De minimum egyeztetni a BKK-val és ideiglenesen áthelyeztetni a veszélyeztetett buszmegallókat.

Biztonságos?

Keressük az ügyben a BKK-t és a budapesti munkavédelmi felügyelőséget, választ várva arra, hogy mennyire szabályos a leples módszer a bontásnál.

A BKK kedd este reagált megkeresésünkre. Mint írták,  az irodaház bontási munkálataival kapcsolatosan előzetesen nem keresték meg őket, azaz a kivitelező és a bontást engedélyező hatóság úgy ítélte meg, hogy a bontási munkákkal kapcsolatosan nincs szükség forgalomkorlátozásra.

Helyszíni szemléink alatt munkavégzést már nem tapasztaltunk, az ingatlan melletti járdákról a por eltakarítása is mosással megtörtént. A bejelentés alapján azonnal felvettük a kapcsolatot a bontási engedélyt kiadó Budapest Főváros XIII. Kerület Polgármesteri Hivatalának Építésügyi Osztályával és felkértük őket, hogy a bontási munkák szakszerűségét és a bontási engedélynek való megfelelőséget mint szakhatóság ellenőrizzék.

A BKK azt is közölte, hogy közútkezelőként felveszi a kapcsolatot a felelős műszaki vezetővel és egyezteti a bontási munkálatok további folyamatát, a szükséges forgalomkorlátozás mértékét. A bontási munkákat a BKK a jövőben figyelemmel kíséri, azokat naponta minimum kétszer ellenőrzi. Ha a bontási munkák során a járda lezárása, illetve a megállóhely áthelyezése szükséges a forgalom biztonságának fenntartása érdekében, azt a kivitelező költségére a BKK elvégzi - írják.

Arra járó olvasónk a kedd délutáni helyzetről így számolt be:

Por borított mindent a bontás környékén, mintha köd lenne. Az emberek ott álltak a megállóban, a közelben három sisakos munkás szerencsétlenkedett a járdán. Ez így biztos nincs rendben.