Ha nincs pénz, Csepel lehet a végállomás

2013.12.07. 18:32 Módosítva: 2013.12.07. 18:40

A csepeli temetőben lehetne legolcsóbban kialakítani a szociális parcellát, derül ki a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosításához a Fővárosi Közgyűlésen benyújtott javaslatból.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) jövőre 2380 szociális temetéssel számol, ebből az eddigi tendenciák alapján 452 lehet koporsós és 1928 urnás. Ehhez 194 millió forintos kompenzációt kérnek az önkormányzattól.

A BTI felmérte a szociális parcellák kialakításához lehetséges temetőterületeket. A javaslat szerint a szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére. A költségek között megemlítik, hogy „különös tekintettel a parcella jellegére biztonsági szolgálat foglalkoztatása is szükségessé válhat".

A kormány október 21-én fogadta el a szociális temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet. Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni. Az önkormányzat gondoskodik a többi között a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

Kiástuk az Index sírját

A szociális temetkezés lényege azonban, hogy az állam csak akkor vállalja át a temetés költségeit, ha az elhunyt hozzátartozója is kiveszi a részét a munkából: átöltözteti a halottat, a temetőben a koporsóban odaviszi a sírhoz, amit előtte megásott, leengedi a koporsót, végül pedig betemeti azt.