Késések, zsúfoltság a piros metrón az új biztosítóberendezés miatt

2013.12.10. 22:44

"Ma 15:30-kor metróval szerettem volna utazni, de épp alig lehetett beférni a Blaha Lujza téri állomásra. Amíg az Örs felől érkező metrókból elment vagy hat, addig a Déli felől jövőből egy se – írja egy olvasónk. – Mikor 15:36-kor megérkezett a metró, a hangosbemondón mindenkit gyorsaságra buzdítottak, és hogy azonnal jön a következő. Az Örsön kivártam, az a bizonyos következő metró kb. 5 perc múlva ért be. Mint kiderült, a Pillangó utcánál voltak gondjai... 15:36-kor igazából a Blaha és az Örs közt egyetlen metró se közlekedett, minimum 15 perces lyuk volt a forgalomban."

A CBTC

Az új, 7,8 milliárdba kerülő biztosítóberendezés átadását erdetileg szeptemberre tervezték. A rendszer lényege a szerelvények és a pálya menti telepített berendezések közötti kommunikáció, amely alapján a vezérlő számítógép a vonatok helyzetének és a váltók állásának megfelelően határozza meg az egyes szerelvények sebességét. A vonat előtti szabad szakasz hosszát, az alkalmazható sebességeket a szerelvényre eljuttatja, így sokkal rövidebb követési idő, rugalmasabb forgalomszervezés érhető el. A berendezés alkalmas az automatikus vonatvezetésre, ez az alap üzemmódja is, a vezető csak felügyel, ellenőriz.

A panasz nem egyedi, a Metróért egyesület kedd esti közleménye szerint a kettes metrón a sok menetkimaradás és a megnövekedett követési idő miatt nagy zsúfoltság tapasztalható. Csúcsidőben 3-5 percenként jön a szerelvény, a csúcsidőn kívül nem ritkán 10 perces intervallum is előfordul. A vonatok immár egyfős személyzetét számos atrocitás éri, több alkalommal leköpték a késett vonat vezetőfülkéjét az elégedetlen utasok. Kedden ráadásul egy, automatikus üzemmódban közlekedő vonat nem állt meg a kijelölt helyen, a berendezés azt egészen a vágány végén lévő ütközőbakig vezette. Baleset szerencsére nem történt.

Nem volt menetrendszerű

A problémát az egyesület szerint a vonal új, úgynevezett CBTC-rendszerű biztosítóberendezése okozza, amelyet december 8-án vezettek be több hónapos csúszás után. A rendszer üzembe helyezése óta azonban az M2 vonalon nem volt menetrendszerű forgalom, ennek főbb tünetei és okai a Metróért egyesület szerint a következők:

  • egyes vonatok időszakonként nem alkalmasak a pályáról feladott jelek feldolgozására, azokat tévesen értelmezik, így a berendezés működésképtelen
  • a rendszer által meghatározott sebességek számos esetben kisebbek a korábbi kézi vezetés esetén alkalmazottnál
  • több alkalommal újra kellett indítani a berendezést, mert például nem egyezett a menetirányítói kezelőfelület és a telepített jelzők állása
  • időnként nem lehetséges az ajtók kinyitása, ilyenkor egy szükségüzemmódot kell kapcsolni, ami időigényes
  • a vonatok korábban is tapasztalt hiányosságai továbbra is fennállnak (vezérlési hibák, fülkeajtóhiba) – így fordulhatott elő, hogy pótlásra alkalmas szerelvényt sem lehetett kedden délutánra forgalomba állítani.

Még nem alkalmas

A Metróért egyesület szerint a rendszer még nem alkalmas az éles használatra, ugyanis számos, üzemben előforduló helyzetet nem kellő körültekintéssel határoztak meg, illetve a tesztelés során nem próbálták ki:

  • a felszíni szakaszon az ónos eső, havazás esetén automatikus üzemmód nem, csak felügyelt kézi vezetés alkalmazható; a hármas vonalon a hasonló problémát a csúszás és felpörgés elleni védelem nélküli járműkonstrukció indokolja (az Alstomok ezeket tartalmazzák)
  • a felszíni szakaszon ebben az esetben is számolni kell a szerelvény esetleges megcsúszásával, ez az Örs vezér tere állomásnál nincsen teljesen kizárva; szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a kocsiszínbe kiálló szerelvénybe a megcsúszó, Örs vezér terére érkező vonat beleütközik
  • a vonatok egymás közötti minimális követési távolsága megcsúszás esetén nem ad kellő védelmet
  • az áthaladó vonatok menetrendjét a rendszer nem megfelelően tartalmazza, abban a Déli pályaudvarnál a peron mellett megállás is szerepel, indokolatlanul.

Keressük az ügyben a BKK és a BKV sajtóosztályát.