5 milliárdba kerül majd az új Széll Kálmán tér

2013.12.11. 07:23 Módosítva: 2013.12.11. 11:08

A Széll Kálmán tér átalakításához 4,8 milliárd forintra lesz szükség, írja a Népszabadság.

A tér átalakítására készült koncepciópályázatban a Főmterv Zrt., illetve az építészeti konzulensként bekapcsolódó Finta Stúdió úgy számolt, hogy a beruházás legalább ötmilliárdba kerülne, de egy hasznos minimálprogramot már hárommilliárdból kihozhatónak tartottak. A BKK és a városvezetés viszont korábban azt állította, hogy elég lesz rá 1,5 milliárd forint.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésére készített előterjesztésben már az szerepel, hogy a teljes átalakítás 4,8 milliárd forintból valósítható meg teljesen, a budai fonódóhoz való kapcsolódás pedig további csaknem 2 milliárdos feladat.

A jóváhagyott költségvetési soron azonban továbbra is csak 1,9 milliárd forint szerepel. A hiányzó 2,9 milliárdot a tartalékból szedné össze a BKK forrásátcsoportosítással, támogatási szerződések módosításával, feladatok törlésével. A kivitelezési pályázatot már szeptemberben, de legalábbis novemberben ki kellett volna írni a határidős támogatási szerződések miatt.

Frissítés: Vitézy szerint nem lépték át az eredeti költségkeretet

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a hírre úgy reagált, hogy a kormány fokozatosan, évről évre biztosítja a tér átépítésének forrását, a (a 2014-es költségvetésben szereplő) mostanival kapták meg a teljes összeget.

Hozzátette: ez csak a folyósítási ütemezés, az eredeti költségterv is 3-5 milliárdról szólt. A jelenlegi 4,8 milliárd forintos összköltség ezen belül maradt. A fonódó villamost külön uniós keretből finanszírozzák, a téren átvezető vágány ebből a keretből építik meg.