Pancserpuccs a BKV-ban

2013.12.20. 13:38

Többen a Tarlós–Vitézy-meccs újabb fordulójaként látják azt a csütörtöki előterjesztést, hogy a BKV igazgatóságából hívják vissza a BKK-s tagokat. A terv nem jött be. Tarlós szerint egyszer technikai okok miatt hiúsult meg a szavazás.

Csütörtökön ülésezett a BKK igazgatósága, ahol Szegvári Péter, Tarlós István főtanácsadója, váratlanul benyújtott egy meglepő előterjesztést. A javaslat lényege az volt, hogy a BKV igazgatóságából hívják vissza a BKK által jelölt tagokat. Az új tagok között lett volna például Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere, Tarlós István egykori kabinetfőnöke.

Az előterjesztés célja az lett volna, hogy a BKK után a BKV vezetésében is a főpolgármester emberei legyenek többségben, így a BKK, azaz lényegében Vitézy Dávid ne tudjon érdemben beleszólni a cég vezetésébe. 

A BKK igazgatósága azonban nem fogadta el a többek által pancserpuccsnak nevezett előterjesztést, amit egyébként információink szerint nem egyeztettek a közgyűlési Fidesz-frakcióval sem. Ez azért meglepetés, mert mint arról beszámoltunk, a fővárosi közgyűlés három új „Tarlós-közeli” tag delegálásával erősítette meg a főpolgármester befolyását a BKK igazgatóságában.

A három új tag közül az egyik Szegvári Péter Tarlós tanácsadója, a másik pedig Nemesdy Ervin mérnök-közgazdász volt. Pongrácz Gergely egykori VEKE-s igazgatósági tagot, akit korábban az LMP delegált a BKK vezetésébe, Rostás Zoltán építész, a (Városliget átépítését vezénylő) Múzeumliget projektiroda vezetője váltotta. Pongrácz a blogján a műveletet úgy jellemezte, hogy 

három, városi közlekedéshez nem sok, Tarlós Istvánhoz annál több szállal kötődő szakember jön, ezzel új fejezetébe lép a főpolgármester háborúja Vitézy Dávid ellen.

Tarlós István lapunknak elmondta: Szegvári javaslatát nem leszavazta a BKK igazgatósága, hanem csak nem szavaztak róla. A BKK ügyrendjében ugyanis van egy „példátlan passzus”: ha napirenden kívüli, helyszínen kiosztott javaslatról szavaznak, akkor csak a hét tag 100 százalékos részvételével tehetik.

A főpolgármester szerint a javaslat elfogadásához meglett volna a többség, ám egy igazgatósági tag elment, ezért nem tudtak szavazni a javaslatról. Hozzátette, gyanús, hogy épp azért ment el az igazgatósági tag, hogy ne lehessen a javaslatról szavazni.

Frissítés:

A BKV igazgatóságára vonatkozó személyi változásokat javasol Szegvári Péter, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának decemberben kinevezett tagja. Javaslatáról csütörtökön technikai okból nem lehetett határozatot hozni, de a következő testületi ülésen ismét kezdeményezi a döntéshozatalt - mondta pénteken az MTI-nek.

Szegvári Péter az MTI-nek úgy reagált: személyi ügyekben tett javaslatot és zárt ülés megtartását kérte, így annak tartalmáról nem jogosult beszélni. Mint mondta, annyit szeretne rögzíteni, hogy az igazgatóság nem szavazott az ügyben, mert a napirenden előre nem szereplő kérdésben csak a teljes tagság jelenlétében lehet határozatot hozni, azonban időközben az egyik tag távozott.

Ismertette, hogy a BKK igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjairól a főpolgármester tehet javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek; a BKV esetében viszont a BKK kezdeményezésére indítványozhat változásokat a főpolgármester. Szegvári Péter elmondta: a BKK igazgatósága január közepi ülésén napirendre javasolja előterjesztését. A hírportál felvetésére utalva jelezte: a Fidesz-frakcióval a közgyűlési előkészítő szakaszban szoktak egyeztetni.