Visszaadják az államnak a Citadellát

2013.12.20. 13:46

Újbuda önkormányzata visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, döntött csütörtökön a XI. kerületi önkormányzat.

A kerület közleménye szerint a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a XI. kerület határozott időre, 50 évre vegye vagyonkezelésbe a Citadellát. Az önkormányzat úgy látja, hogy a terület turisztikai fejlesztése, kulturális célú hasznosítása, a szélesebb közönséget vonzó, hosszú távú üzemeltetése így nem oldható meg.

Mivel az önkormányzat nem tudja garantálni, hogy ilyen körülmények között is megtérül a befektetni tervezett pénz és sikeres lehet a tervezett üzemeltetői pályázat, Hoffmann Tamás polgármester javaslatára a képviselő-testület visszaadja a határozatlan időre szóló vagyonkezelői jogot.

Az önkormányzat szerint az államnak elegendő forrása van ahhoz, hogy a Citadella hosszú távú működését és fejlesztését megoldja.

A kerület polgármestere november 12-én jelentette be, hogy az önkormányzat birtokba vette a Citadellát. A polgármester akkor arról beszélt, hogy a Gellérthegy teljes területét összehangoltan kell fejleszteni, a fővárosi önkormányzattal és az állammal közösen. Hoffmann bejelentette azt is, hogy várhatóan tavasszal írnak ki hasznosítási pályázatot, a jelenlegi bérlők - akik mind aláírták a birtokba adási szerződést - a pályázat lezárultáig maradhatnak.

A nemzeti vagyon részét képező Citadellával kapcsolatban folytatott közigazgatási eljárási határozat október 1-jén mondta ki, hogy az eddigi használat, hasznosítás nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a MNV Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni.