Újra elbukta a Skoda Budapestet

2013.12.31. 17:25

Végleges döntést hozott a BKK a budapesti alacsonypadlós villamosok beszerzéséről. A spanyol CAF és a cseh Ganz-Skoda indult, a közbeszerzésről a cseheket kizárták, mert a vállalatot offshore hátterű cégnek minősítették. A BKK kedden azt közölte, hogy lezárult a pályázatok újraértékelés, amelyben újabb hiánypótlási lehetőségeket adtak a Skodának. De hiába, a pályázat maradt érvénytelen, a CAF maradt győztes. Tovább után a részletes indoklást is elolvashatja.

A BKK közleménye szerint a hiánypótlások során felmerült kérdésekre háromszor is kapott válaszadási lehetőséget a Ganz-Skoda, azonban hét pontban sem tudta „a jogszabályi előírásoknak és a tender felhívásának való megfelelést bizonyítani”. Ezért érvényben maradt a korábbi döntés.

Az eljárás szabályosságát ellenőrző NFÜ szerint az új eljárást lezáró döntés, az azt megelőző közbeszerzési eljárás és az annak eredményeként meghozott döntés megfelel a közbeszerzési törvényeknek.

A BKK felidézte: a közbeszerzési eljárásban augusztusban született meg az első döntés, amit a Ganz-Skoda kivételével az ajánlattevők elfogadtak, az viszont jogorvoslati eljárást kezdeményezett érvénytelenné nyilvánított pályázata miatt. A Közbeszerzési Döntőbizottság nem állapította meg az ajánlat érvényességét, hanem további igazolási, pótlási lehetőséget biztosított a Ganz-Skodának. Ezen a pótlási lehetőségen nem sikerült most a cégnek megfelelnie.