A Városháza Demszkyékre mutogat a vizesedő Műjégpálya miatt

2014.01.03. 14:59

Miután a Városligeti Műjégpálya illetékesei napokig nem kívántak nyilatkozni arról, miért vizesedett fel a pálya december 30-án, és miért tartott zárva az azt követő két napon, a Fővárosi Önkormányzat pénteken a következő közleményt adta ki az ügyben:

A Városligeti Műjégpálya az elmúlt időszakban néhány napon keresztül nem tudta fogadni a korcsolyázó közönséget. Ennek oka egyrészt az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás, másrészt a hűtési rendszer csökkentett hatásfokú működése volt. A Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója európai uniós projekt keretében épült meg, melynek megvalósítására a támogatási szerződést 2008-ban írta alá az akkori budapesti városvezetés. A rekonstrukció 2010 februárjában kezdődött (az önkormányzati választásokat 2010 októberében tartották), a kivitelező – HÉROSZ Zrt. – 2011 decemberében csődhelyzet miatt, átadás nélkül a kivitelezést abbahagyta. A kötelező közbeszerzési eljárásokat követően a Fővárosi Önkormányzat a projektet lezárta.

A hűtőrendszerrel kapcsolatos hibák először 2012. február 26-án mutatkoztak, amelyeket az új városvezetés a Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával vizsgáltatott meg a 2012-2013-as szezonban. A szakértői véleményt 2013-ban kapta meg a Fővárosi Önkormányzat. A probléma egyrészt a 2001-ben épített és 2009-ben aktualizált rekonstrukciós tervek hibái miatt, másrészt kivitelezésből adódó hiányosságok miatt állt elő.

A korrekció elvégzésére az uniós projekt lezárásáig, illetve a 2013-14-es szezon megkezdéséig már nem volt lehetőség, de várhatóan a 2014-2015-ös szezont megelőzően elkészülnek.

A kivitelezővel szemben jelenleg is folyamatban van egy polgári peres eljárás, és a Fővárosi Önkormányzat további jogi eljárásokat készít elő a tervellenőrrel, illetve a tervezővel szemben.

Azt tehát elismerik, hogy a hűtési rendszer nem működött megfelelően, amit részben tervezési, részben kivitelezési, de kivétel nélkül az előző önkormányzati ciklusban keletkezett hibákra vezettek vissza (ennek hangsúlyozására külön beleírták a közleménybe a 2010-es önkormányzati választások időpontját is).

Mint azt korábban megírtuk, a városligeti műjég a felújítás előtti időkben több alkalommal is a mostanihoz hasonló problémák nélkül működött még 10, sőt akár 12 fokban is, míg a december 30-i leállásnál mindössze 8 és 9 fok közötti hőmérséklet volt.

Egy névtelenséget kérő szakértő szerint a 4,7 milliárdos felújítás során a kivitelező Hérosz Zrt. gyanúsan olcsón, 500 millió forintért vállalta a hűtési rendszer kiépítését, a reális ár ennek duplája lett volna. A szakember szerint az új rendszer nem bírja a 9-ről 15 ezer négyzetméterre növelt felület hűtését, amit csak a csőrendszer teljes cseréjével lehetne orvosolni.

2003-ra kész lesz

A Városligeti Műjégpálya felújítása a fővárosi nagyprojektek jellegzetes fogatókönyve szerint alakult: több cikluson átívelt, sok határidőt bemondtak, de ezek nem teljesültek, és pereskedéssel zárult. 

Íme a kronológia:

  • 1997: A főváros átvette a műjégpálya üzemeltetését a Népstadiontól, a teljes felújítás költségét félmilliárd forintra becsülték, de erre a fővárosnak nem volt pénze. Ezért kisebb javításokat végeztek el, 14,5 millió forintból. Elvégezték a jégkészítő gépek nagyjavítását, renoválták a pálya felőli homlokzatot, és befoltozták a tetőhibákat. Korszerűsítették a hangosító berendezéseket, és új gumiszőnyegeket helyeztek a lejárókra. Az épületben 80-100 személyes fűtött, újságolvasásra, tévénézésre alkalmas társalgót alakítottak ki.
  • 1998: Kicserélték a „Műjégpálya elavult berendeéseit”, a főváros 80 milliót költött rá. „Lényegesen növekszik a Műjégpálya üzembiztonsága. Az új berendezéseknek köszönhetően még viszonylag kedvezőtlen időjárási körülmények között is jó minőségű jégfelületen korcsolyázhatnak a majd a fővárosiak, és lehetőség nyílik a szezon meghosszabbítására” – szólt a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.
  • 2001: A Főpolgármesteri Hivatal Sport Ügyosztályának kiemelt feladatai közé kerül a Városligeti Műjégpálya felújítása. Elhangzik, hogy 2003-ra kész lesz.
  • 2001/b: Demszky Gábor főpolgármester és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter átadnak egy a műjégpályához tartozó, műkorcsolyázásra, hokizásra és rövidpályás gyorskorcsolyázásra alkalmas fedett csarnokot. A sátorállítás 30 millió forintba került, Deutsch tárcája fizette.
  • 2005: Bejelentik, hogy a felújítás első ütemeként, 900 millió forintból elkészül az új technológiai épület, vagyis az új gépház az időnként parkolóként használt betonteknőben. 2006-ban elkészül, „csaknem egymilliárd forintból”.
  • 2006: Átadják a háromüteműre és ekkor már 4,7 milliárdosra becsült felújítás első ütemét, Demszky Gábor elmondja, hogy a csővezetékrendszer cseréjét takaró második ütemet ingatlaneladásból vagy EU-forrásból fedezik majd.
  • 2008: Aláírja a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításáról szóló szerződést a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió.
  • 2010: A tendereztetést követően ez év februárjában indult meg a munka. Az első probléma 2010 nyarán jelentkezett, amikor a Hérosz a megrendelő főváros szerződésszegésére hivatkozva felfüggesztette a munkát. Álláspontjuk szerint addigra már 700 milliót költöttek el, de a megrendelő főváros csak 60 milliót fizetett ki. Hosszas vita után augusztusban megegyezés született, és folytatódhatott a rekonstrukció. A kivitelező elfogadta a főváros számlázással kapcsolatos feltételeit, a főváros viszont egyetlen pótmunkát sem fogadott el, így a Műjégpálya-beruházás az eredeti költségkereten belül valósul meg. A főváros ugyanakkor elfogadta a műszaki ellenőr és a tervező által indokoltnak és megalapozottnak tartott 2 hónapos véghatáridő-módosítást, így az 2011. április 30-ra változott.
  • 2011: A felújítás azonban ekkora sem fejeződött be. A kivitelező százmillió forintos követelést nyújtott be, amit a főváros nem fogadott el. 2011 júniusában a Fővárosi Közgyűlés a költségkeret 37,5 millió forintos emeléséről döntött. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az eredeti építési engedélyhez képest ugyanis további kötelezettségeket állapított meg a műemlék épület homlokzatának, nyílászáróinak és dísztermének kialakítására. Ekkor már 2012. novemberi befejezésről volt szó.
  • 2011/b: Novemberre elkészült, decemberben pedig meg is nyitott a felújított Városligeti Műjégpálya.