Helyén az 1. Magyar Kültéri Mozgólépcső

2014.01.16. 15:17

Helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba közlekedő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezetét a szakemberek, harsonázza az I. kerületi önkormányzat sajtóosztálya.

A lépcső:

  • 50 méter hosszú
  • 6 emelet magas
  • mozog

Akik valamilyen okból nem tudnak felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, azok az azzal párhuzamos, 50 méter hosszú, tetővel fedett, oldalt nyitott mozgólépcsővel suhanhatnak fel hat emelet magasra a Várba. A mozgólépcső beépítésének előkészítését novemberben kezdték meg, a szerkezet a tervek szerint tavasszal már üzemel.

A közlemény szerint a szabadtéri mozgólépcső egész Kelet-Közép-Európában a párját ritkítja.

A Várkertbazár 8,99 milliárd forintos felújítását egy éve kezdte meg a Switelsky-WHB konzorcium. Az I. kerület további 6,4 milliárd forintot fordít a kapcsolódó fejlesztésekre. A munkákat uniós forrásból finanszírozzák.

A bazársor északi részén képző- és iparművészeti műhelyek sorjáznak majd a kis fülkékben (ahol egy korábbi időszakban szobrászok dolgoztak). Fiatal művészek fél-egy évre ingyenes használatba kapnak egy műtermet, cserébe el kell viselniük, hogy a turisták bejárhatnak hozzájuk munka közben.

A bazársor északi része mellett áll az északi lépcső pavilon, ami fogadókapuja lesz a Duna-partról a Várba tartó turistáknak. A jobb kondícióval rendelkezők felsétálhatnak a Vízhordó lépcsőn, a többieknek marad az azzal párhuzamosan futó fedett mozgólépcső.

A bazársor mögött belül, a vízhordó lépcsőtől északra terül el az Öntőház udvar. A tervek szerint ide idézik meg az egykori Ifiparkot, retró hangulatú vendéglátóhelyekkel, kisebb színpaddal.

A lépcsőtől délre, a gloriett után folytatódik a bazársor. A déli oldali kis helyiségekben kávézó, pénztár, előcsarnok kap majd helyet. A sort délen a volt bérházak tömbje zárja, ide a tradíció házát képzelik el, ajándékbolttal.

A déli bazársor mögötti nagy területen a rendbe hozzák a királyi kerteket, ami alatt a mínusz első szinten 1000 fős rendezvényterem, az alatt pedig mélygarázs lesz.

A közlekedési átalakítás elsősorban a bazársor előtt húzódó Lánchíd utcát érinti, ami forgalomcsillapított övezet lesz.

A Várbazár rekonstrukciójának határideje 2014. március 30., a közlekedésfejlesztési munkáké pedig 2015. február 18.