Pénteken rászállnak a rendőrök a bulizókra

2014.01.23. 21:42 Módosítva: 2014.01.23. 21:44

Fokozott ellenőrzést rendelt el péntek 21 órától szombat hajnali 4 óráig az V., VI., és VII. kerületben a BRFK. "A fokozott ellenőrzés célja a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése." - írják.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ilyenkor a rendőrök indoklás nélkül pakoltathatják ki bárki zsebét, vizsgálhatják át a csomagját, vagy kérhetik el az iratát. A közlemény szerint "a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása."

A rendőrök sértik a jogbiztonságot

Mindez egyébként ellent mond a fokozott ellenőrzés elvének. Ahogy a témával foglalkozó cikkünkben írtuk, a rendőrség amúgy is bármikor ellenőrizheti azt, akinek a személyazonosságát a közbiztonság érdekében szükséges megállapítani. A fokozott ellenőrzés lényege tehát, hogy csak úgy, a rendőr pillanatnyi érzése szerint igazoltathassa, akit éppen akar. Mindez a jogvédő szervezetek szerint sérti a jogbiztonságot, és visszaélésekre adhat alkalmat.

Az ilyen ügyekkel kapcsolatban augusztusban New Yorkban mondta ki egy bíró, hogy a gyakorlat alkotmányellenes, főleg azért, mert ott a rendőrség diszkriminatívan, főleg feketék és spanyol ajkúak ellen alkalmazta. De problémás volt az is, hogy a rendőrök sokszor úgy kutatták át a polgárok zsebeit, hogy semmi sem utalt arra, hogy fegyvert vagy illegális tárgyakat tartanának maguknál.