Elkótyavetyélték a Gomba neonját

2014.01.24. 11:58

Szomorú sorsra jutott a Móricz Zsigmond körtér emblematikus épületét, a Gombát nagyjából fél évszázadon át díszítő neonfelirat: a kivitelező bontási hulladékként kezelte, és a korábbi értesülésekkel ellentétben még csak nem is ötezer forintért, hanem teljesen ingyen adta oda egy érdeklődőnek. Eddigi információink szerint ezzel egyébként semmilyen szabályt nem sértett. A hír először a Tumblren bukkant fel, de kérdésünkre a XI. kerület sajtósa, Milassin Levente is megerősítette a neonfelirat elajándékozását.

Az újbudai önkormányzat munkatársának elmondása szerint az 1943-ban átadott, 2008-ban a Fővárostól a XI. kerülethez átkerült épület a '90-es évek vége óta műemléki védelem alatt áll. Ez azonban az építés után 20 évvel felrakott feliratra nem vonatkozott, ezért jogsértés nem történt. A felirat visszahelyezése egyébként a kivitelezési tervben sem szerepelt, és a korábban közzétett látványterveken sem volt nyoma.

Gyűjtők számára viszont komoly értéket képviselhet a mára kortörténeti relikviának számító neonsor, lakásdekorációként és szórakozóhelyeken is rendszeresen bukkannak fel hasonló darabok. A kétezres években több neonmentő mozgalom is indult, amik fotósorozatokban és gyűjteményekben próbálták megőrizni a fényreklámokat.

Azt nem sikerült pontosan megtudnunk, mennyi lehet a körtéri neonfelirat piaci értéke. Neongyűjtős körökből úgy értesültünk, hogy ilyen igazából nincs is neki, csak eszmei értéke van, többek között azért, mert annyira drága ezeket felújítani, hogy annyiért akár újat is lehetne készíttetni. A Tumblren megjelent hír egyik (magát gyűjtőként bemutató) kommentelője viszont 80-120 ezerre taksálta a feliratot.

Ön tudja, kihez került, és mi lesz a sorsa a feliratnak? Esetleg éppen Önnél van?

Az ügyben megkerestük a műemlékvédelmi kérdésekben illetékes Lechner Lajos Tudásközpontot és az illetékes kormányhivatalt is, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

A decemberben ünnepélyesen átadott, valójában félkész Móricz Zsigmond körtérről szóló korábbi riportunkat itt olvashatja.