Zsebkamera lesz a köztereseknél

2014.01.30. 18:31

Közleményt adott ki a szerdai, nagy visszhangot kiváltó dulakodás után a közterület-felügyelőket alkalmazó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. A birkózást járókelők rögzítették mobillal, de nemsokáig kell már ezekre a felvételekre támaszkodni. Jön a hivatali zsebkamera.

BKV jegyellenőrzés mesterfokon

A közleményből kiderül:

  • Az adott szituációban nem volt más megoldás, és  minden szereplő a legkisebb kárral került ki a konfliktushelyzetből. 
  • A felügyelők higgadtságának köszönhetően a cselekménysor nem fajult hivatalos személy elleni erőszakká. 
  • Kétségtelen, hogy emberileg mélyen felkavaró egy ilyen esemény látványa.
  • A hasonló esetek dokumentálása érdekében a felgyorsítjá azoknak a személyi használatú kameráknak a tesztelését, melyet a felügyelők viselnek majd, a nagy vitát kiváltó esetek tényszerű tisztázásának megkönnyítésére. A ruhára csíptethető, webkamerához hasonló, kisméretű mini kamerák 87 órányi képanyagot rögzítenek, de használatukra fel kell hívni a figyelmet.
  • A felügyelők 2011 júniusa óta segítik a BKK-ellenőrök munkáját. Ezalatt közel 8,4 millió utas ellenőrzése történt meg és csupán 3400 esetben (0,0004%-ban) volt szükség intézkedésére. Ebből a 3400-ból  2900 esetben a felügyelővel együttműködőek voltak az intézkedés alá vont személyek, és mindössze 510 esetben került sor kényszerítő eszköz alkalmazására. Az elmúlt 2 évben mindösszesen 38 esetben érkezett panasz kényszerítőeszköz alkalmazása miatt és egyetlen alkalommal sem minősítette szükségtelennek vagy jogszerűtlennek a kényszerítő eszköz alkalmazását az elbíráló hatóság.
  • A közterület-felügyelő hivatalos személy. Jogosult a jogszerű intézkedésével érintett személy személyazonosságát megállapítani, igazoltatni. A közterület-felügyelő felszólítására az állampolgár köteles személyazonosságát igazolni, ennek elmulasztása szabálysértés.

Mint arról beszámoltunk, bizarr és megalázó birkózás folyt szerdán délután a 7-es busz Ferenciek téri megállójában. Három közterület-felügyelő dulakodott egy férfival, aki szerintük bliccelni akart, a férfi szerint nem. A pankrációt a járókelők közül többen felvették mobiltelefonnal. Az esetet a szereplők teljesen máshogy látták.