3-as metró: 90 milliárd lehet a felújítás

2014.01.31. 08:51

Tavasszal indulhat a hármas metró szerelvényeinek 90 milliárdos rekonstrukciója – írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány nem lecserélni, hanem felújíttatni szeretné a rossz állapotban levő 220 kocsit.

A lap úgy értesült: a projekt 90 milliárdba fog kerülni, a főváros hitelből finanszírozná. Bár korábban Tarlós István főpolgármester arra kérte a fejlesztési minisztert, hogy mentesítse a felújítást a közbeszerzési törvény alól, most mégis úgy tűnik, lesz közbeszerzés: „A városvezetés végleges álláspontja szerint nyílt pályázatban gondolkodunk” – nyilatkozta Tarlós.

Tarlós a lapnak elmondta: rendszeresen egyeztet a kormánnyal és Orbán Viktorral a 3-as metró ügyében. A főpolgármester már többször nyilatkozott arról, hogy a 3-as metró vonalát és az ott futó szerelvényeket már régen fel kellett volna újítani, mert „néhány éven belül akár emberéletekről lehet szó”.

A lap egy kormányközeli forrásra hivatkozva azt írja, hogy elképzelhető, hogy a paksi atomüzlet része a metróról szóló megállapodás. Tarlós erre a lapnak korábban azt mondta, hogy „semmilyen előkészítés nem folyt a korábbi időszakokban”, de nem zárta ki az orosz közreműködést sem.