Új bérlettel nem lehet megúszni a BKV-bírságot

2014.02.19. 07:25

Ha megbüntettek, vásárolj még aznap bérletet, azt bemutatva csak 2000 forint a büntetés, és van egy bérleted is a következő egy hónapra – így szólt az a tétel, aminek alapján nagyon sok lebukott bliccelő kikerülte a 16 ezer forintos pótdíjat. Bár egy ideje ez már nem így van, még mindig sokan próbálkoznak ezzel, később keserűen csalódva.

Egy blog olvasója számolt be nemrég arról, megbüntették az egyik budapesti tömegközlekedési járaton. Ezt követően – még aznap – megvásárolta a bérletet, amit bemutatott az Akácfa utcában, ám ott nem fogadták el a bérletet, mondván, a vásárlás időpontja későbbi, mint az utazás. Megbüntették: ki kellett fizetnie a 16 000 forintot, a 2000 forintos eljárási díj helyett.

Gyors házi közvéleménykutatásunk eredménye szerint az Index szerkesztőségében is sokakat meglepett, hogy az újbérlet-bemutatásos módszer már nem működik. Többen felemlegették, hogy régebben a jófej kalauzok maguk ajánlották a lebukott bliccelőnek, hogy vegyen bérletet gyorsan és mutassa be azt, mintha már a büntetésnél meglett volna. Így az utas is jobban járt, és a BKV is eladott egy 10 000 forintos bérletet, valamint bekaszált biztos 2000 forintot a 16 000 forintos pótdíj bizonytalan kimenetelű behajtása helyett.

Csakhogy a jobban jár politikáját is felváltotta az új BKV-szlogen: Önnek jár!

Mikor szűnt meg ez a gyakorlat, és miért?

Megkerestük a BKK-t, tényleg változott-e a helyzet. A BKK sajtóosztálya közölte, hogy 2012. január 1-jétől nem fogadható el bérletbemutatásra olyan bérlet, amelynek érvényessége, amelynek érvényessége ugyan a pótdíjazás napján kezdődik, de az értékesítés időpontja a pótdíjazás időpontjánál későbbi. A szabályozás tehát nem teszi lehetővé azt, hogy egy pótdíjazást követően vásárolt bérlet bemutatásával a bliccelő mentesüljön a díjfizetés nélküli utazás következményei alól.  

Ez az infó szerepel a pótdíjazáskor kapott befizetési csekkhez mellékelt tájékoztatóban, valamint jegyellenőrök is minden esetben figyelmeztetik a pótdíjazott utast, hogy ha otthon nincs bérlete, akkor csak a helyszíni 8000 Ft-os, vagy a 16.000 Ft-os alappótdíj befizetésére van lehetősége. Hogy miért szűnt meg a régebbi gyakorlat, nem kaptunk választ.

Megkérdeztük azt is, van-e olyan bolt, viszonteladó, ahol a vásárlás időpontját nem rögzítik, ezáltal még élhet a fenti gyakorlat? A válasz szerint van. 

A viszonteladók esetében a technikai háttér különbözőségéből fakadóan az elszámolási adatok rögzítése ma még többféleképpen történik. Folyamatosan dolgozunk az értékesítési rendszer fejlesztésén, amellyel utólagosan minden egyes bérletszelvény pontos értékesítési időpontja kivétel nélkül nyomon követhetővé válik, a viszonteladók teljes körét is maradéktalanul beleértve.

Szelvénykölcsönzés: kilőve

Ha nem lehet aznapi korábbi bérletet beszerezni, akkor be kell szerezni egy kitöltetlen bérletet, amin nem szerepel az igazolványszám, gondolja több bliccelő, ezért gyakran felbukkan a közösségi oldalakon olyan felhívás, hogy nincs-e valamelyik ismerősnek egy példány belőle. A BKK ennek is próbál gátat vetni: az ellenőrök már figyelmeztetés nélkül büntetik a blank szelvénnyel járókat is.

A korábbi eljárásmód szerint a jegyellenőrök kitöltetlen bérletszelvény felmutatása esetén valóban szóban figyelmeztették az utasokat, és megkérték őket, hogy a helyszínen vezessék fel a bérletszelvény erre kijelölt mezőjébe a hozzá tartozó igazolvány vagy igazolás számát. Pótdíjazás csak abban az esetben volt, ha az utas megtagadta ezt.

A BKK tapasztalatai szerint a bérlethamisítók azonban többnyire blank szelvényeket gyűjtöttek be, ezért 2013. január 1-jétől ezért a kitöltetlen bérleteket az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik, és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel. Méltányosság nuku. A szigorítás bevezetése egyúttal a szelvénykölcsönzés egyre elterjedtebb gyakorlatának is gátat szabott.