Nem hívják meg Demszkyt a 4-es metró átadására

2014.02.22. 09:40

Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondja, nem hívják meg Demszky Gábort, Budapest korábbi főpolgármesterét a 4-es metró átadására. Tarlós udvarias ember, akinek ez korábban azért eszébe jutott. Viszont alapos megfontolás után úgy döntött, hogy Demszky egyszerűen nem érdemli meg, hogy meghívják.

Ennek három oka van. 1), A 4-es metró egy alapvetően elhibázott beruházás, amit ezen a nyomvonalon és ilyen formában nem lett volna szabad a fejlesztések legelejére sorolni. 2), Demszky főpolgármestersége idején nyolc éven át Orbán Viktor miniszterelnököt hibáztatta a 4-es metró építése körüli csúszásokért. És 3), a metrószerződések az elmúlt három évben nagyon sok gondot okoztak Tarlósnak.

Demszky Gábor nem érdemli meg, hogy sütkérezzen a metró befejezésének fényében.

Ön szerint ott lenne Demszky helye a megnyitón?

Az interjúban Tarlós arról is beszél, hogy nagyon reméli, hogy tartani tudják a március végére tervezett átadást, de ez attól függ, hogy előjön-e valamilyen hiba a hatósági tesztelésen. Ez már négy hete tart, több mint a fele eltelt, és eddig még nem volt olyan hiba, ami veszélyeztetné az átadást. Viszont szerinte ha lesz is valamilyen probléma, a határidő csak néhány héttel, legfeljebb egy hónappal hosszabbodhat meg.

A 3-as metróról azt mondja, hogy ha nem változik semmi, legfeljebb egy-két évig bírják már a mostani, harminc-negyven éves szerelvények. Ezután le kellene zárni a vonalat, de Tarlós szerint ez politikailag és közlekedésszervezési szempontból is vállalhatatlan lenne.