Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

37 spanyol villamos érkezik Budapestre

2014.03.03. 17:50

Sikerrel zárult a Budapesti Közlekedési Központ tavaly nyáron indított villamos járműbeszerzése, a nyertes ajánlattevő, a spanyol CAF szállíthatja az új villamosokat Budapestre - közölte a BKK. A másik ajánlattevő, a Škoda ajánlata érvénytelen. Az alábbi videó még akkor készült, amikor a Skoda még versenyben volt Budapesten a CAF-fal:

Alacsonypadlós, elejétől végéig hosszában átjárható, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű villamosok érkeznek, és ezzel párhuzamosan elkezdődik a legöregebb, 40-45 éves, elavult, kényelmetlen villamosok selejtezése. A tervek szerint még a héten aláírják a szerződést.

A 37 villamosból álló flotta első járművei 2015-ben érkezhetnek meg a fővárosba. 25 darab 34 méteres és 12 darab 56 méteres szerelvényt, ami 44,1 milliárd forintos beruházást jelent. A rövidebb, 34 méteres villamosok a jelenleg – döntően európai uniós forrásból – megújuló 3-as vonalra, valamint a 2014 tavaszától kiépülő Budai Fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között 2015-től közlekedő 19-es és 61-es vonalra fognak kerülni, amik során a Batthyány tér és a Margit híd között épül új pálya, illetve megújul a mai 17-es vonal pályája, valamint átépül a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!