Átadták a felújított Ferenciek terét

2014.03.14. 18:58

Átadták a megújult Ferenciek terét és környékét pénteken. A rendezvényen Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere elmondta: a cél az volt, hogy minél több területet visszaadjanak a gyalogosoknak és kiszorítsák az átmenő forgalmat. Utóbbival összefüggésben kifejtette: a beruházások előtt egy nap 7500-8000 autó haladt keresztül a belvárosi utcákon. Az MTI tudósításából nem derül ki, beszélt-e arról, hogy ez mennyivel csökken majd az átadás után.

Az átadáson Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Tarlós István főpolgármester is részt vett. Utóbbi szerint a Ferenciek tere elvesztette tér jellegét, a főváros „egyik legforgalmasabb részén földön fekvő hajléktalanokat, galambürüléket kellett kerülgetni” a budapestieknek és a turistáknak. Ez Tarlós szerint „méltatlan” volt.

A főpolgármester szerint is az átmenőforgalom csökkentése a távlati cél, de ehhez szerinte még a közösségi közlekedési szolgáltatásnak is fejlődnie kell.

A Ferenciek tereés környéke megújítása 2012 novemberében kezdődött, a 3,6 milliárd forintos beruházást az állam és az Európai Unió finanszírozta. A téren egyebek mellett kiváltották a korábbi Y-aluljárót, új zöldfelületeket hoztak létre és számos forgalmi rend változás lépett életbe.

A tér felszíni átalakításairól szóló korábbi cikkünktet itt olvashatja.