Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra kordonbontás lesz a Kossuth téren

2014.03.14. 14:32

A Margit híd felől érkezve egy furcsa szag csapja meg az orrom a Kossuth tér kordonkerítése mellé bekerekezve: a nedves kő szaga. Rejtély. Pedig nem is esik az eső, nem locsolnak sehol. A megfejtés később érkezik, amikor meglátom a díszőrséget térdig párában gyakorolni a rendezvénytéren, de ne rohanjunk előre.

A kordonon belül Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítésének projektfelelőse tart sajtótájékoztatót arról, hogy lényegében befejeződött a munka.

A tájékoztatót nem kapkodják el, még van idő. Anarki kollégával rácsodálkoznunk arra, hogy mit is keresünk itt, hiszen Szily Laci a Cinken már megírta az egészet. A beszéd megkezdése előtt Wachsler még pózol a fotósoknak, háttérben a Parlamenttel.

Most az megy, hogy mennyire hasonlít a Simonra?

– jegyzi meg mellettem gunyorosan egy rosszmájú kolléga.

A válaszra már nincs idő, a projektbiztos belekezd: két és fél évvel ezelőtt kezdődött a munka, a leglátványosabb rész mára elkészült. Éjszaka lebontják a kordonokat, szombaton már bárki besétálhat a térre. Egészen a biztonsági láncig, ami derékmagasságban hullámzik az Országház falától nem messze.

Rákóczi kész, József Attila kész, Kossuth is kész, de még fekete lepel borítja, sorolja Wachsler a szobrokat. Az állapotlista folytatódik: Kossuth mellékalakjai, az eredeti Tisza és Andrássy nyárra készül el.

Nyár derekára minden kész lesz.

– szögezi Wachsler.

Odébb sétálunk a Nemzet főtere, azaz a rendezvénytér felé. A járdán egy körbeépített fát kikerülve a projektbiztos nem mulasztja el megjegyezni, hogy ahol lehetett meghagyták a fákat. Igaz, sokat ki is kellett vágni,

mert az elmúlt évtizedekben az ültetéskor nem voltak tekintettel a Parlament épületének láthatóságára.

– teszi hozzá.

A kivágott fákat több kerületben, például Csepelen pótolják vissza.

A Nemzet főterén lefektetett 18 centi vastag gránitlapok tényleg jóval szebbek, mint a korábbi repedezett aszfalt. A kánikula kedvezőtlen hatásait kivédendő, több helyen ravasz párásítóberendezést építettek bele. A tájékoztató alatt többször is bekapcsolták az Omega-koncertet idéző páragépet, ami minden bizonnyal a gyerekek kedvenc szaladgálóhelye lesz majd. Innen jön a nedveskőszag, hasított belém a felismerés.

Most látszik a pára, de nyáron ez nem fog látszani.

– közli a projektbiztos. Nem lehet kihagyni, felteszem az agyafúrt keresztkérdést: Miért, nyáron mi fog látszani?

Emberek, akik nagyon jól érzik magukat.

– vágja ki magát Wachsler Tamás.

A tér Alkotmány utca felőli oldalát hosszúkás, négyszögletű kacsaúsztató zárja. Biztonsági okokból, jelenti ki Wachsler a csodálkozó sajtómunkásoknak. Ez volt ugyanis a legelegánsabb megoldás arra, hogy megakadályozzák, hogy bármilyen gépkocsi erőszakkal be tudjon jutni a térre.

A medence 60 centis oldalán bármilyen kocsi fennakad. Csodálatos ellentmondás, hogy a vízen azonban bárki át tud sétálni. Tényleg nem lesz tilos a vízbe mászni? - csapok le a projektbiztosra.

Műszakilag be lehet majd menni.

– jön a válasz, jelentsen ez bármit is.

Közelebb megyünk az Országházhoz. Az épület sarkán márvány utcanévtábla: Kossuth tér 1-1. Ezt az egyensúly jegyében írták így?, kérdezem a Wachsler Tamást, aki közli, hogy ezen már ő is tanakodott, de még nem jött rá.

Később a déli oldalon láttam a másik táblát, amin Kossuth tér 2-2 volt kiírva, ekkor felsejlett a félmegoldás: hiszen az Országház címe Kossuth tér 1-3! De ezzel még mindig nem jutottam közelebb a duplikálás rejtélyének megoldásához.

Odaérünk a Parlament északi oldalán álló látogatóközponthoz, ami a tavalyi tó helyén levő mélygarázs tetején foglal helyet. Itt lesz majd a pénztár, ruhatár, szuvenírbolt és kávézó, innen indulnak majd a látogatók a parlamenti körre, és ide is térnek majd vissza.

Árvíz ellen dupla árvízi kaput építettek be, avat be a részletekbe Wachsler Tamás. A külső kapu egy néhány perc alatt berakható brutális fémkapu, ami még jégzajlás ellen is véd.

Sőt, ha egy hajó nekimenne, azt is kibírná.

– teszi hozzá a projektbiztos.

Úgy tűnik, azért mégse volt teljes a bizodalom, mert van egy belső kapu is, ami leginkább egy összerakható mobilgátra emlékeztet. A látogatóközpontból kifelé menet a nehéz bejárati ajtó rácsukódik a népszabadságos kollégára, aki rövid birkózás után kijelenti:

Ide valószínűleg csak nagyon izmos emberek jöhetnek majd be.

Kint a vakító napfényről eszébe jut Wachshlernek, hogy hamarosan teljes lesz az Országház díszvilágítása, amikor teljesen befejezik az épület restaurálását.

De akkor majd újra kell majd kezdeni, legalábbis a legenda szerint, vetem közbe. Azonban Wachsler Tamást ma nem lehet kibillenteni a nyugalmából.

A legenda szertefoszlik, közli, ugyanis a sóskúti puha mészkő téglákat egyenként kiszedték, elvitték, lemásolták, és kemény mészkőtéglákat hoztak vissza helyettük.

200 évig nem kell hozzányúlni.

– szögezi le magabiztosan.

Újságírói kérdésre, miért nem lehetett száz éve az építésnél rögtön kemény mészkőt használni, Wachslerből egy pillanatra előbújik a tiszta kezes múlt, és sokat sejtető félmosollyal ennyit mond: Maradjunk annyiban, hogy kevés volt az idő.

A Parlament déli oldalára átérve friss páradús levegőt érzünk: itt szintén van egy párásító berendezéssel ellátott terület, ami mögött József Attila szobra nézi a Dunát.

A villamosvágány vonalát ezen a részen közelebb vezették a házakhoz, hogy nagyobb legyen a kisétálható tér, az autókat pedig száműzték. Hétfőtől már villamos csörömpöl majd erre.

A tájékoztató végén egy kolléga megkérdezi a projektbiztost, szubjektíve neki mivel volt a legnehezebb megküzdeni az építkezés két és fél éve alatt.

Az újságírókkal, mormogom nem létező bajszom alatt a tutibiztosra várható választ. Majdnem. Wachsler szerint a legnagyobb harcot a rosszindulattal és az ostobasággal kellett lefolytatni, de a küzdelemben segítségére volt mindig a segítőkészség és a jókarat.

A végeredmény egy látványos, tiszta szerkezetű, és élhető közterület lett.