Mihály
3 °C
17 °C

Péntek déltől 3 percenként jár a 4-es

2014.03.25. 15:45

2014. március 28-án (pénteken) déltől vehetik birtokukba az utasok a 4-es metró vonalát, áll a BKK közleményében. A szerelvények 3 percenként követik egymást. Szükség is lesz a sűrített menetrendre, mert a 4-es metrón március 28-ai (pénteki) déli indulásától az esti utolsó járatig, valamint március 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap) egész nap díjmentesen lehet utazni.

Az új metró már ezen a napon is késő esti üzemzárásáig közlekedik, a felszíni hálózat ugyanakkor pénteken még nem változik: a buszok délután is az eddig megszokott menetrend szerint és útvonalon közlekednek, és az új kelenföldi buszvégállomást sem adják át a forgalomnak – egészen másnapig. 

2014. március 29-én, szombaton az első járatindulástól gyököres felszíni tömegközlekedési változások lesznek. Tíz fővárosi kerületben, Budaörsön és Törökbálinton 40 autóbusz-, 5 villamos- és 3 trolibusz- és 20 éjszakai buszvonal módosul. Az új metró a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között jár majd, az elindulásához kapcsolódó, március 29-étől (szombattól) életbe lépő felszíni hálózati, menetrendi változások Újpalota, Zugló, a Belváros, Józsefváros, Bel-Buda, Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Albertfalva, Budafok, Budatétény, Nagytétény, Budaörs és Törökbálint tömegközlekedésére lesznek közvetlen hatással.

Az új felszíni közlekedési hálózatot a www.bkk.hu/m4 címen lehet böngészgetni, ahol interaktív térkép, részletes szöveges magyarázatok és további térképek, rajzok segítik a tájékozódást. Az új és a megváltozó járatok menetrendje hamarosan elérhető lesz a www.bkk.hu/menetrend oldalon. A mellékelt táblázatból megismerhetőek a változó, valamint az új járatok, illetve jellemző követési sűrűségük.  

A 4-es metró 6,7 kilométeres elkészült szakaszát 13 perc alatt teszi majd meg a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között. A többi metróvonalhoz hasonlóan csúcsidőszakban 2-3 percenként, míg napközben és hétvégén 5, késő este pedig 10 percenként jár majd, és átszállási lehetőséget biztosít a Keleti pályaudvarnál az M2-es és a Kálvin téren az M3-as metróvonalra. Az átszállással történő utazás a metróhálózaton belül továbbra is egy vonaljeggyel lehetséges marad.