Pusztulnak a halak a Rákos-patakban

2014.03.26. 19:23

Olvasónk szerda reggel döglött halakra lett figyelmes a Rákos-patak partján Alsórákoson:

Ma reggel vizslámat sétáltattam és közben lettem figyelmes arra, hogy tömeges halpusztulás van a Rákos-patak zuglói részén (...) Folyamatosan dobták ki magukat a vízből vagy jöttel fel a víz tetejére. Beszóltam a segélyhívón, azt mondták küldik a rendőrséget. Mivel kutyafuttató is van közvetlenül a patak mentén, ezért ha méreg van a vízben akkor nagyobb baj is lehet, ha leszaladnak vizet inni.

– írta.

Mi is meggyőződtünk róla, hogy az Egressy út környékén sok döglött hal vetődött partra. Tömeges pusztulásról beszélni talán túlzás, egy 200 méteres szakaszon körülbelül 15 kishalat láttunk a parton.

Bár első ránézésre az lenne a meglepő, ha élő állatok lennének a patakban, melyben folyamatosan úszik a szemét, mégsem szokványos, hogy döglött halak legyenek a partján. Mivel vadkacsák is élnek rajta, kérdés, hogy vajon őket is veszélyezteti-e az, amitől a halak elpusztultak.

Megkerestük a rendőrséget, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a XIV. kerületi rendőrkapitányságra nem érkezett ilyen bejelentés, tehát azt sem tudják, hogy mitől pusztulhattak el halak.