Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkapta az engedélyeket a 4-es metró

2014.03.27. 14:46

A budapesti 4-es metró használatba vételére irányuló több hónapos engedélyezési folyamat keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság az eljárások lezárásaként az érdemi döntéseket meghozta, az utasforgalom megkezdéséhez szükséges valamennyi vasúti hatósági engedélyt kiadta, áll az NKH lapunknak küldött közleményében.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) megbízásából eljáró Siemens M4 Budapest Konzorcium 2013. december 10-én benyújtott kérelmét érdemben elbírálta, a biztosító berendezés és automatikus vonatvezérlő rendszerre az ideiglenes használatbavételi engedélyt megadta. Ezzel egyidejűleg kiadta az egyes járművek megfelelőségéről és a biztonságirányítási rendszer elfogadásáról szóló határozatokat is, ily módon - a korábban kiadott engedélyekkel együtt - a budapesti 4-es metró utasforgalom számára történő megnyitásához szükséges valamennyi vasúti hatósági engedély a BKV Zrt. rendelkezésére áll.

Az engedélyezési eljárások során a hatóság meggyőződött arról, hogy a budapesti 4-es metróvonal a létesítési engedélyeknek megfelelően épült meg, a rendeltetésszerű használatra alkalmas, valamint a forgalombiztonsági követelményeket kielégíti.

Tekintettel arra, hogy a budapesti 4-es metró Magyarország első teljesen automatikus metróvonala, beüzemelése a legmagasabb szintű utas biztonság érdekében a fokozatosság elvének megfelelően történik. A közelmúltban sikeresen lezárt utasok nélküli próbaüzem lehetővé tette az ideiglenes használatbavételi engedély megadását, amely keretében az eredeti terveknek és a 2008-ban, azaz 6 évvel ezelőtt kiadott létesítési engedély előírásainak megfelelően - ideiglenes jelleggel - valamennyi jármű első vezetőállásában a rendszer figyelemmel kísérése céljából járműfelügyelő teljesít szolgálatot.

Az ideiglenes használatbavételi engedély egy évig hatályos. Az eredeti terveknek megfelelően a 4-es metró járműfelügyelő nélkül a végleges használatbavételi engedély kiadását követően közlekedik.