Megkapta az engedélyeket a 4-es metró

2014.03.27. 14:46

A budapesti 4-es metró használatba vételére irányuló több hónapos engedélyezési folyamat keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság az eljárások lezárásaként az érdemi döntéseket meghozta, az utasforgalom megkezdéséhez szükséges valamennyi vasúti hatósági engedélyt kiadta, áll az NKH lapunknak küldött közleményében.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) megbízásából eljáró Siemens M4 Budapest Konzorcium 2013. december 10-én benyújtott kérelmét érdemben elbírálta, a biztosító berendezés és automatikus vonatvezérlő rendszerre az ideiglenes használatbavételi engedélyt megadta. Ezzel egyidejűleg kiadta az egyes járművek megfelelőségéről és a biztonságirányítási rendszer elfogadásáról szóló határozatokat is, ily módon - a korábban kiadott engedélyekkel együtt - a budapesti 4-es metró utasforgalom számára történő megnyitásához szükséges valamennyi vasúti hatósági engedély a BKV Zrt. rendelkezésére áll.

Az engedélyezési eljárások során a hatóság meggyőződött arról, hogy a budapesti 4-es metróvonal a létesítési engedélyeknek megfelelően épült meg, a rendeltetésszerű használatra alkalmas, valamint a forgalombiztonsági követelményeket kielégíti.

Tekintettel arra, hogy a budapesti 4-es metró Magyarország első teljesen automatikus metróvonala, beüzemelése a legmagasabb szintű utas biztonság érdekében a fokozatosság elvének megfelelően történik. A közelmúltban sikeresen lezárt utasok nélküli próbaüzem lehetővé tette az ideiglenes használatbavételi engedély megadását, amely keretében az eredeti terveknek és a 2008-ban, azaz 6 évvel ezelőtt kiadott létesítési engedély előírásainak megfelelően - ideiglenes jelleggel - valamennyi jármű első vezetőállásában a rendszer figyelemmel kísérése céljából járműfelügyelő teljesít szolgálatot.

Az ideiglenes használatbavételi engedély egy évig hatályos. Az eredeti terveknek megfelelően a 4-es metró járműfelügyelő nélkül a végleges használatbavételi engedély kiadását követően közlekedik.