Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Az új metró megbolygatja a felszínt is

2014.03.28. 12:11

2014. március 29-én, szombaton az első járatindulástól gyökeresen átalakul a felszíni tömegközlekedés rendje. Tíz fővárosi kerületben, Budaörsön és Törökbálinton 40 autóbusz-, 5 villamos- és 3 trolibusz- és 20 éjszakai buszvonal módosul. 

Az új metró a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között jár majd, az elindulásához kapcsolódó, március 29-étől (szombattól) életbe lépő felszíni hálózati, menetrendi változások Újpalota, Zugló, a Belváros, Józsefváros, Bel-Buda, Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Albertfalva, Budafok, Budatétény, Nagytétény, Budaörs és Törökbálint tömegközlekedésére lesznek közvetlen hatással.

Az új felszíni közlekedési hálózatot a www.bkk.hu/m4 címen lehet böngészgetni, ahol interaktív térkép, részletes szöveges magyarázatok és további térképek, rajzok segítik a tájékozódást. Az új és a megváltozó járatok menetrendje hamarosan elérhető lesz a www.bkk.hu/menetrend oldalon.

A 4-es metró 6,7 kilométeres elkészült szakaszát 13 perc alatt teszi majd meg a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között. A többi metróvonalhoz hasonlóan csúcsidőszakban 2-3 percenként, míg napközben és hétvégén 5, késő este pedig 10 percenként jár majd, és átszállási lehetőséget biztosít a Keleti pályaudvarnál az M2-es és a Kálvin téren az M3-as metróvonalra. 

Az új metró legfőbb konkurense a 7-es és a 7E busz. A 7-es a mostani menetrend szerint 21 perc alatt ér a Kelenföldi pályaudvartól a Keleti pályaudvarig, tehát 8 perccel lassabban, mint a metró. A 7E 17 perc alatt teszi meg a metrótávot, ami viszont már csak 4 perccel lassabb, mint a metró. A metró indulása után nem terveznek változást a 7-es és a 7E menetrendjében, csúcsidőben 6, máskor 10 percenként követik egymást.

Egy, a Blikk által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint azonban nem sokáig lesz ez így. Túl erős a konkurencia a 7-es busz és a kiskörúti villamosok vonalán, ezért ritkítani kell a buszokat és a villamosokat, hogy elég ember utazzon az új metrón. Márpedig elég utasnak lennie kell, hiszen ez az uniós támogatás feltétele. A Városházán egyelőre nem terveznek járatritkítást a lap szerint: az önkormányzati választásokig a szőnyeg alá söprik a problémát.