A kormány döntött a Városliget átépítéséről

2014.04.10. 16:25

2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket - derül ki a Magyar Közlönyből a hvg.hu nyomán. A Közlönyben az áll, hogy újabb határozatot fogadott el a kormány a Városligetbe tervezett új múzeumépületek megépítéséről és a Városliget átfogó hasznosításáról: a projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia. A projektet a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni.

A kormány azzal bízta meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014-2020-as uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jusson forrás.

Megosztó

Nem mindenki örül a nagyszabású építkezésnek, amit a kormány tavaly kiemelt beruházássá nyilvánított. Korábban megírtuk, hogy elsietettnek és átgondolatlannak tartja a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet az építész szakma egy része, ezért petíciót indítottak. Az indokok:

  • Csökken a zöldterület, mivel hat új múzeumot építenek (öt épületbe)a Ligetben és környékén
  • Háttérbe szorul a közparki funkció.
  • Elhibázott koncepció, hogy hat új múzeum kerül egy helyre, ahelyett, hogy azokat a város különböző pontjain alakítanák ki.

 

 A Városliget teljes felújítása a múzeumi negyed építésével együtt 150 milliárd forintba fog kerülni.