Pótolják a gyerek fejét Kerényi szobrán

2014.04.15. 13:33

Egy olvasónktól kaptuk a hírt, hogy megcsonkították a XI. kerületi Goldmann György téren (Egyetemisták Parkja) álló Anya gyermekkel című Kerényi Jenő-szobrot. A kedd délelőtt készült fotó szerint az anya ölében ülő gyermeknek levágták a fejét.

Mint azt a XI. kerületi önkormányzat kulturális ügyintézőjétől megtudtuk, a szobrot még tavaly novemberében rongálták meg, de az nem a kerületi önkormányzathoz, hanem a fővároshoz tartozik. Szebeni Dóra főtanácsos elmondása szerint a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapest Galéria már kiírta a szobor javítására a közbeszerzési eljárást, annak lezárultával azonnal hozzákezdenek a rekonstrukciós munkálatokhoz.

Megkerestük a rendőrséget, hogy tudnak-e a szoborrongálásról, mikor kaptak bejelentést, és indult-e nyomozás az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kerényi Jenő Anya gyermekkel című szobrának eredetije egyébként 1971-ben Moszkvába került a magyar nagykövetségre. A Goldmann György térre a szobor másodpéldányát helyezték el 1980-ban - olvasható a Köztérkép.hu-n.

Az 1975-ben meghalt Kossuth-díjas szobrász ebben a témában három másik szobrot is készített, az Artportal.hu listája szerint a legkorábbi 1963-ban készült és Almásfüzitőn állították ki, három évvel később Karcagra is került egy példány, majd Szentendrére is egy, álló alakos kivitelben. Szentrendrén egyébként műveiből szoborparkot is létrehoztak.