Fokozott ellenőrzés lesz fél Budapesten

2014.04.18. 15:13

Egész napos fokozott ellenőrzést rendelt el szombatra az Újpest-Videoton meccs miatt a BRFK. A fokozott ellenőrzés az I., III., IV., V., VI., VII., VIII.,  IX., XI., XII., XV., XVIII. és XIX. kerületben lesz érvényes, így a belvárosban bulizókat is ellenőrizheti a rendőrség. 

„A fokozott ellenőrzés célja a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése.“ – írja police.hu.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ilyenkor a rendőrök indoklás nélkül pakoltathatják ki bárki zsebét, vizsgálhatják át a csomagját, a járművét, vagy kérhetik el az iratát. A közlemény szerint a rendőrség „mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.“

Sérül a jogbiztonság?

A fokozott ellenőrzések gyakorlatát bírálják a jogvédők. Ahogy a témával foglalkozó cikkünkben írtuk, a rendőrség amúgy is bármikor ellenőrizheti azt, akinek a személyazonosságát a közbiztonság érdekében szükséges megállapítani. A fokozott ellenőrzés lényege tehát, hogy csak úgy, a rendőr pillanatnyi érzése szerint igazoltathassa, akit éppen akar. Mindez jogvédő szervezetek szerint sérti a jogbiztonságot, és visszaélésekre adhat alkalmat.