Többet költ a kormány a budai fonódó villamosra

2014.04.18. 12:48

Legfeljebb 4,5 milliárd forinttal megemelte a budai fonódó villamosprojekt támogatási összegét, valamint a támogatás intenzitását a kormány, írja az MTI a pénteki Magyar Közlöny alapján.  Így most a projekt Széll Kálmán téri ágának megvalósítására 9,6 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. Emellett a Közlekedési Operatív Program hazai forrásaiból 1,7 milliárd jut a fejlesztésre, a főváros önrésze pedig 1,2 milliárd forint. A támogatás intenzitása 83 százalékról 90 százalékra emelkedett.

A közbeszerzés most is zajlik, a tervek szerint az eredményhirdetés után a nyáron elindulhat a kivitelezés.

Az MTI úgy tudja, hogy az összeg megemelésére azért volt szükség, mert a projektgazda Budapesti Közlekedési Központ (BKK) módosította az eddigi terveket, és többlet műszaki tartalom került a projektbe. Az új tervek szerint a Margit híd budai hídfőjénél is elvégzik a 4-6-os vágányainak felújítását, illetve a Széll Kálmán tér felújítása kapcsán elvégzendő vágány- és megállófelújítás is bekerült a fonódó villamosprojektbe.

A fonódó villamoshálózat célja, hogy átszállásmentes kapcsolatok jöjjenek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A projektben a 17-es villamos egyesül három budai járattal. Óbudáról átszállásmentes kapcsolat létesül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.