9000 köbméter hulladék a Hármashatárhegyen

2014.04.25. 16:28

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a Hármashatárhegyi sportrepülőtéren tartott helyszíni ellenőrzésén és az azt követő geodéziai felmérése kimutatta, hogy a területen 8729 m3 hulladékot helyeztek el - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A terület vagyonkezelőjét, a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületet 16 millió forint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezték, és megtiltották a hulladékgazdálkodási tevékenységet. A környezetszennyezés mellett az egyesület nem tett eleget az MNV Zrt.-vel kötött vagyonkezelői szerződésében foglalt kötelezettségeinek sem, ezért a társaság a szerződés azonnali hatályú felmondásáról döntött - írja az MNV közleménye. Az MNV egy ideje próbálja megszerezni a területet, erről bővebben itt olvashat.

A repülőtér a Budai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról szóló rendelet alapján országos jelentőségű védett természeti területen helyezkedik el - folytatja a közlemény. A Felügyelőség 6 átlagmintát vett, és a feltöltés megbolygatása során geotextília, nylon, tégla, vasdarabok és betondarabok is felszínre kerültek. A hatóság ezért a feltöltést azonnali hatállyal megtiltotta.

A reptér üzemeltetőjének álláspontja szerint pedig az MNV megalapozatlanul mondta fel a szerződésüket tavaly nyáron, ráadásul nincsenek meggyőződve arról, hogy az MNV képes lenne üzemeltetni a repülőteret, mivel korábban ilyet nem tett.