Engedetlenségi mozgalmat tervez egy BKV-s szakszervezet

2014.04.25. 14:05

Szerződésszegéssel vádolja a BKV cégvezetését az egyik legnagyobb szakszervezet, ezért nem oszlatja fel a korábban felállított a sztrájkbizottságot.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet közleményében azt állítja, hogy a menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt, ezért BKV-sok ezreit érhette hátrányos anyagi megkülönböztetés. A szakszervezet azonnali újraosztást követel, és ha másként nem megy, ezt engedetlenségi mozgalommal fogja kikényszeríteni.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke szerint az alig néhány napja aláírt bérmegállapodás részeként rögzítették: a tavalyi megtakarítást a dolgozók között teljesítményarányosan, a pluszmunkákat, a járművezetőknél például a jegyértékesítés ellenértékét is beszámítva fizeti ki a cég, bruttó 20 és 50 ezer forint közötti összegben. Ezzel szemben az EKSZ-hez folyamatosan érkeznek a panaszok, hogy a napokban átutalt összegek egyáltalán nem tükrözik ezt az elvet, a számítás követhetetlen, sok dolgozónál nem vették figyelembe a teljesítést, és a különféle igazgatóságok és területek között indokolatlan, sőt rendszertelen eltérés van.