Félnek az utasok a BKK-jegyautomatától

2014.05.07. 14:51
68 új, többfunkciós jegyautomatát telepített a BKK. Az utasok azonban egyelőre még tartanak az új gépezetektől, inkább sorban állnak a megszokott pénztárablaknál. Pedig egyszerű kezelni őket, leteszteltük.

Hol automatázhatok?

Áprilisban a Ferenciek terén a buszvárónál és a metróállomásnál, a Keleti pályaudvaron, az Árpád hídnál és a Népligetnél a metróállomásoknál, illetve az Etele téren összesen 14 berendezés kezdte meg a működést, majd további 18 automatát telepítettek a Határ úton, az Astorián a villamosmegállóban ás a metróállomásnál, a Nyugati pályaudvarnál, az Ecseri úton, a Kálvin téren, Újpest-központban, a Blaha Lujza téren, a Puskás Ferenc Stadionnál és a Budaörsi lakótelepen. Május elején pedig a Déli pályaudvar, a Corvin-negyed és a Kőbánya-Kispest metróállomásokon további 10 automata állt üzembe.

A BKK délelőtt közleményben jelentette be, hogy a tervezett 300-ból eddig 68 új jegyautomatát helyezett üzembe, amire egy rendszeresen békávézó kolléga megjegyezte, hogy igen, de mindenki fél tőlük. Ez elég is volt ahhoz, hogy az Index dolgokat néz akciócsoportja munkába lendüljön.

Azt elég könnyű volt lenyomozni, hogy a jegyautomatákat hova helyezték el, csak megnézzük a BKK honlapján az Értékesítésipont-keresőt. Ebből kiderült, hogy a Flórián téri szerkesztőséghez az Árpád hídi metróállomáson kirakott automaták vannak a legközelebb.

Az aluljáróba leérve megütközve tapasztaltam, hogy a metróbejáraton belül a régi bádogdobozok állnak még. Az egyik ellenőr igazított el, hogy az újak kint, a bejárattal szemben találhatók.

A szerző fotója
A szerző fotója

A három automata előtt két ember állt (mint később kiderült, az egyik a BKK ügyfélszolgálatosa, aki működtetésben elakadt embereknek segített), a BKK 10 méterre levő pénztáránál viszont szép sor várt a jegyvételre.

A szerző fotója
A szerző fotója

Nyilván az automatát választottam volna akkor is, ha nem direkt ezért jöttem volna.

  • 1. próba: vásárlás bankkártyával

Az érintőképernyős menürendszer érthető, könnyen léptethető, a PIN-kód megadása után halk pottyanással érkezik az új, hőpapírra nyomtatott jegy. Számla nincs.

  • 2. próba: vásárlás papírpénzzel

A jegyfajta (350 Ft) kiválasztása után könnyen benyeli az automata az ezrest, hull a jegy, a fém visszajáró, sőt egy számla is. A visszajáró 500-as viszont nem jön. A tevékenységemet figyelő ügyfélszolgálatos lány szól, hogy a papírpénz visszajáró egy másik helyen jön ki, és tényleg. Ezt egy páran meg fogják szívni, ha nem figyelnek.

  • 3. próba: fémpénz

Az terveztem, hogy bedobok egy fém kétszázast is, azt az érmét ugyanis valamiért minden automata utálja, de ezt egy utastársam megtette mellettem. Az eredmény: a szuperokos BKK-jegyautomatának sem kellett a kétszázas. Ez bukta abban az esetben, ha nincs más pénzünk.

Összegzés: az új automata gyorsan, könnyen kezelhető, többféle fizetési módszerrel is. Számlát készpénzes fizetésnél adott, áfás számlát viszont még így sem. Az ügyfélszolgálatos lány szerint ez a szolgáltatás csak később fog működni, és majd kell hozzá egy külön kártyát igényelni, aminek a QR-kódját leolvassa az automata, és ezért nem kell az adatokat külön töltögetni. 

A bérletvásárlás sem nehéz. Én ugyan nem vettem, de míg ott voltam, vásároltak egy diákot és egy sima bérletet is. Annyival bonyolultabb, hogy be kell pötyögni az arcképes igazolvány vagy a diákigazolvány számát. Sokaknak azonban még ez is riasztó. Az ügyfélszolgálatos lány elmondta, hogy a pénztárnál sorban állókat is szokta kapacitálni, hogy az automatával jobban járnak, de az a tapasztalat, hogy az emberek egyelőre félnek a berendezéstől.

A 2012-es, Magyarország szempontjából nem túl fényesen sikerült PISA-teszt egyik feladata jegyautomata kezelése volt. Itt a lehetőség, el lehet kezdeni gyakorolni az aluljárókban.