Így fog kinézni a margitszigeti futópálya

2014.05.07. 14:27

A főváros Városépítészeti Főosztálya szerdán megmutatta a Budapest.hu-n a margitszigeti futókör terveit. A felújítási, átalakítási munkák a tervek szerint júniusban kezdődnek, és azt ígérik, hogy a pálya iskolakezdésre készen lesz.

margitsziget futokor atnezeti
Fotó: Budapest.hu

Márciusban volt egy lakossági véleményfelmérés a futópályáról, a változtatási ötletek egy részét innen szerezték. A Városépítészeti Főosztály szerint „a lakossági véleményekből jól érzékelhető volt a gyalogosok és futók közötti konfliktus”. Egyes újításokat ez ellen találtak ki. Felfestésekkel és táblákkal jelölik a különböző funkciókat.

Most vannak olyan szakaszok, ahol olyan szűk a gyalogossáv, hogy a sétálók rászorulnak a futópályára. Erre a problémára bizonyos helyeken a gyalogossávot leválasztják és elterelik, ahol pedig a gyalogosfelület annyira leromlott, hogy szinte nem is létezik, kiépítik a gyalogosburkolatot.

margitsziget futkor terv metszet
Fotó: Budapest.hu

A pálya szélesebb lesz, mint most, minimum 140 centis, de lesznek 180 centi széles szakaszok is. Ahol a fasorok nem engednék az út kiszélesítését, azokon a szakaszokon a fákat megkerülve kettéválik, aztán újra összefonódik a pálya.

Az Árpád hídi átkelőnél sávszűkítések, felfestések, táblák fogják lassításra kényszeríteni a kocsikat. Lakossági ötlet volt, hogy legyenek a pályán a megtett kilométereket jelző felfestések azoknak a kedvére is, akik nem a sportpályától indítják a kört. Fehér színű lesz a régi jel, zöld színnel számolnak azoknak, akik a pesti oldal felőli lejárótól indulnak, és kék lesz az Árpád hídtól indulók színe.

margitsziget futkor terv terkep
Fotó: Budapest.hu

Ígérnek új öltözőt, zuhanyzót és vécét is a Margitszigeti Atlétikai Centrum épületében.

A Városépítészeti Főosztály azt írta, hogy a közbeszerzés most nyitva van, a határidő május 9-e, de „elképzelhető, hogy néhány nappal kitolódik". A munkát a pesti oldalon kezdik majd. A tervek szerint a sziget folyamatosan használható lesz. „A belső és külső betonutak biztosítják ideiglenesen a folytonosságot, tehát nem kell oda-vissza rohangálni” – ígérik.