Vizsgálat indul a BKK ellen az igazolványszámok bekérése miatt

2014.05.10. 18:19

Az információszabadság hatóság (NAIH) vizsgálatot indít a BKK ellen. Az a probléma, hogy nem szabadna a BKK-nak elkérnie az utasok igazolványszámát, amíg nem szóltak a változásról a hatóságnak. Május 13-a után a pénztárak helyben, hőpapírra nyomtatják majd a BKK-bérleteket. Az a terv, hogy minden bérleten szerepel majd az utas igazolványszáma is, amit vagy be kell diktálni a pénztárosnak, vagy oda lehet adni leírva is, egy papírdarabon. Az új automaták már most is rányomtatják a bérletre az igazolványszámot.

A Vs.hu cikke alapján úgy tűnik, a hatóság és a BKK eléggé mást gondol a jogi háttérről. A hatóság szerint azért indítanak vizsgálatot, mert a BKK-nak be kellett volna jelentenie a változtatást, vagy legalább kérniük kellett volna egy állásfoglalást. Azt mondják, egyik sem történt meg.

A BKK szerint viszont bejelentették a változtatást, és folyamatban van a nyilvántartásba vétel. Szerintük amit csinálnak, nem is számít igazán adatkezelésnek, mert az igazolványszámot csak bekérik és rányomtatják a bérletre, de nem tárolják. „A bejelentéssel is csak annak a jogi lehetőségét szerettük volna megteremteni, hogy később, ha kell, végezhessünk adatkezelést” – mondták a Vs.hu-nak.

A BKK-nál továbbra is tervezik az elektromos jegyrendszer bevezetését is, de ez még legalább három évig eltart. A mostani átalakítással a hamisítást szeretnék visszaszorítani. 85 millió forintba kerülnek a jegyek kiadásához szükséges hőnyomtatók, de a hamisítás évi 2-3 milliárd forintnyi kárt okoz.