Átadták a Móricz Zsigmond körtéri Gombát

2014.05.13. 14:31

A Móricz Zsigmond körtéren már fél órával a hivatalos esemény előtt is nagy a nyüzsgés. A Gomba felújításában részt vevő szakembereken kívül számos helyi politikus sertepertél a kör alakú épület nyitott pavilonjánál. (Még a szocialisták is képviseltetik magukat Tüttő Kata és Molnár Gyula személyében.)

Az átadási beszédek megkezdéséig körbejárom az új Gombát. A három ívelt üvegfalú pavilon még teljesen üres (kivéve azt, amelyiket ideiglenesen a megnyitóra rendeztek be), semmi nyoma annak, hogy mi lesz bennük.

A falburkoló finombeton elemen egy helyen felirat: Gomba - tervezte Schall József 1942, felújítva 2014. A fehéres falburkolatnak fekete vonalak adnak erős kontúrt. A kövezet bazalt nagykockakő, a belső udvaron kiskockakő (mint megtudtuk, az épületen belül pedig morzsolt bazaltkőzetből van a padló). A körépület középpontjában csobogó, ami az eredeti, az 1942-es átadás után pár évvel készült mű helyreállított változata. A kút falán dombormű, amin eleink egy félbevágott kókuszdiónak kinéző tálból fogyasztják a kumiszt (vagy a frissen megvásárolt Duna vizét).

A pavilonok jellegéről rögtön a 4-es metró vagy a BKK infopontjai ugranak be, és nem véletlenül. Mint később megtudom, a három helyiségből egy valóban BKK információs pont lesz, a másik kettőből pedig kávézó, vagy más vendéglátóhely. Az már csak konteó, hogy a Széll Kálmán téren lebontandó Gomba presszónak itt lesz az új helye.

Megkezdődik az átadás: Hoffmann Tamás polgármester rögtön előrebocsájtja, hogy Oscar-gálát megszégyenítő köszönetcunami várható. Szavaiból kiderül, a kerületi vezetés egy kiérleletlen projektet kapott örökül 2010-ben, de végül minden a helyére került. A felújítás összesen 430 millió forint volt, amiből 200 millió forint az uniós támogatás. A köszönetnyilvánítások legmelegebb része Simicskó István államtitkárnak szól, aki jól "összehangolta a projekt bonyolult műveleteit".

Simicskó erre azzal a bölcselettel válaszol, hogy az emberekről szól az építés, az alkotás, és maga a Gomba is. Az épület minőségi munka, köztéri találkozási pont és kulturális helyszín egyben, teszi hozzá.

Szabó Levente építész a feladatot úgy foglalja össze, hogy az eredeti, vékony oszlopokon álló karcsú betonszerkezetet meg akarták őrizni, de úgy, hogy egyben korszerű jelleget adjanak az épületnek. Ez az átlátható, nagy, ívelt üvegfelületekkel sikerült. Kinti beszéde közben Simicskó egykori honvédelmi államtitkársági munkásságát felidézve önfeledten játszani kezd egy légvédelmi ütegre hasonlító konzolos kamerával.

Végül kiderül az is, hogy július végéig még üresek lesznek a pavilonok. Hoffmann Tamás szerint addig az emberek jól bejárhatják a helyet.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a Gomba felújítására azért tudtak ilyen bőkezűen költeni, mert sikerült bevonni a Bartók Béla utat átalakító Kulturális Városközpont projektbe, amit jelentős részben az unió finanszíroz. A program keretében újították fel és bővítették a B32 Galériát is.

A Bartók Béla 32. szám alatti galériát is megnéztük, látogatásunkkor még az utolsó simításokat végezték. A kedd este megnyitó galéria kiállítási programja ide kattintva olvasható.