Légkalapáccsal bontják a várfal lőréseit

2014.05.28. 09:25

Egy budai mélygarázs építése miatt szerda reggel légkalapáccsal kezdték el bontani a budai Vár falának lőréseit – írta egy olvasónk.  Egy másik olvasónk is szemtanúja volt annak, ahogy munkások bontják el a  II. világháború után épített falakat.

Fotósunk délelőtt 10 órakor járt a helyszínen. Elmondása alapján a Széchenyi Könyvtár tövében, a Szent György tér alatt található körülbelül 30 méteres falszakaszon összesen 25-30-an dolgoztak, két daruval. Fél tizenegykor már csak egy 6-8 méter hosszú szakasz volt hátra a bontásból.

A budavári önkormányzatot egyelőre nem sikerült elérnünk az ügyben.

A Vár alatti 310 férőhelyes mélygarázs fejlesztése 2007-ben indult, akkor még a garázsokat üzemeltető osztrák Wipark és a Raiffeisen Ingatlan Zrt. közös beruházásában, a Wipark azonban 2010-ben bejelentette, hogy kiszáll az üzletből. Az ok valószínűleg az volt, hogy az időközben felmerült műszaki problémák miatt a beruházás jóval többe került volna az eredetileg tervezett 2 milliárd 250 millió forintnál – már a földmunkákra 1,5 milliárd forint ment el. A kivitelezéssel kapcsolatban 2008-ban örökségvédelmi aggályok merültek fel: akkor egy középkori falszakasz nem látható részét bontották el, de ez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint a világörökségi értékre nézve nem jelentett veszélyt.

Az eredeti konstrukció szerint a mélygarázs állami tulajdonban maradt volna, a haszonélvezeti jogot viszont a beruházók kapták volna meg 90 évre. A beruházást a kezdeti években még a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. felügyelte, annak jogutódjától, a Várgondnokság Nonprofit Kft.-től viszont úgy értesültünk, hogy ez a hatáskör azóta átkerült L. Simon László a budai Várbazár felújításának és a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért, valamint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztoshoz. Kerestük L. Simon László titkárságát is, de egyelőre ott sem jártunk sikerrel.