Nem emlékeznek a fekete férfi elhajtására

2014.05.30. 16:41
Az amerikai '50-es évek rasszizmusát idézi az a beszélgetés, amiben egy pesti belvárosi kocsma csaposa megtagadta a sört egy fekete férfitól. A tulajdonos kikérdezte a pultost, de ő nem emlékszik az esetre, ezért egy írásbeli figyelmeztetéssel megúszta. Kísérője azt tervezi: az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul az ügyben.

– Szeretnék kérni két korsót.

– Téged szívesen kiszolgálunk, az urat viszont nem. A múltkor előfordult, hogy afrikaiak molesztáltak egy magyar lányt, és azóta mi nem szolgáljuk ki őket.

Így emlékszik vissza arra a párbeszédre Lisa, aki egy Dublin-ban élő, Norvégiából származó, szomáliai és jemeni hátterű sráccal ment el bulizni Budapesten, az EP-választás előestéjén. A német-magyar származású, de magyarul jól beszélő nő szerint külföldi vendégét fekete bőre miatt nem szolgálták ki. A nő káromkodott egyet-kettőt, megjegyezte, hogy undorítónak találja ezt a viselkedést, majd elhagyták a helyet.

Az eset a Nagykörúton, egy, a Wesselényi utcához közeli helyen történt hajnali 5 és 6 között, ahova „nem illuminált állapotban” tértek be. Lisa úgy emlékszik, hogy az éjjel-nappal nyitvatartó kocsmában már nem ült senki, csak 2-3 biztonsági őr állt a bejárat előtt, akik azt is láthatták, hogy mielőtt bementek, vendégével barátságosan beszélgettek a kocsma előtt.

A nő két nappal később visszament a sörözőbe, de senkit nem talált ott azok közül, akik az incidens estéjén dolgoztak. Az ottlévő dolgozók nem tudtak az esetről, és állították: nincs olyan felső utasítás, hogy feketéket nem szolgálhatnak ki. Bocsánatot kérték a nőtől, és megadták neki a tulajdonos email címét, aki a következőképpen reagált a nő sérelmeire (válaszát szó szerint idézzük):

Nem tudom, hogy ez az üzletünkben hogy fordulhatott elő! Beszéltem a pultossal, és sajnos nem pontosan emlékezett az esetre, de természetsen ilyen utasítást nem kapott a vezetőségtől! Ez egy nagyon kellemetlen félreértés lehetett! Irásbeli figyelmeztetést kapott az üzletvezetőtől, és természetesen ilyen többet nem fordul elő!

A kocsma egyik tulajdonosa egyben sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és felajánlotta Lisának, hogy őt és vendégeit vendégül látják egy egész estére.

Nincs ilyen policy

A tulajdonost mi is megkerestük, hogy milyen további intézkedéseket tervez, illetve hogy kikérdezte-e az akkor szolgálatot teljesítő biztonsági őröket, akik fültanúi lehettek a beszélgetésnek.

A férfi kérdésünkre elmondta: ő és az üzletvezető aznap éppen külföldön voltak, ezért a kocsmában a pultos volt az egyetlen kompetens személy. Szombat lévén elég nagy pörgés volt aznap este, ezért valószínűleg valami félreértés történt, ami abból is adódhatott, hogy a pultos nem beszél angolul. Ebből korábban is volt már probléma – tudtuk meg a tulajdonostól (ezzel szemben a magyarul tökéletesen beszélő Lisa azt állítja, hogy magyarul rendeltek, és hogy akkor rajtuk kívül más vendég nem volt a kocsmában).

A tulajdonos szerint az üzleteikben nincs semmiféle diszkrimináció, „mindenféle etnikum, nemzetiség megtalálható náluk”, de az esetleges konfliktusok ettől teljesen függetlenek.

Ugyanannyi probléma van mindenkivel, aki bizonyos mennyiségű alkoholt elfogyaszt

– fogalmazott a tuajdonos. A pultos által hivatkozott korábbi esettel kapcsolatban további részleteket nem árult el, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy náluk „nincs ilyen policy”, hogy feketéket nem szolgálhatnak ki, minden vendégnek örülnek.

Kérdés, hogyan lehetne bizonyítani, hogy a Lisa által idézett beszélgetés valóban elhangzott, ha a pultos „nem pontosan emlékezett az esetre”, más vendég pedig éppen nem volt. A helységben ugyan vannak kamerák, de a pult nem volt bekamerázva. Az is felmerült, hogy a biztonsági őröket kikérdezzék, ez viszont azért nem történt meg, mert egy későbbi verekedés miatt a biztonsági cég az egyik őrt kirúgta (azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, hány biztonsági őr dolgozott aznap este). A pultost az üzletvezető írásbeli figyelmeztetésben részesítette, a tulajdonos szerint bizonyosság hiányában ennél többre egyelőre nincs szükség. „Egy eset miatt nem szerettem volna elküldeni” – mondta.

Az EBH elé kerülhet

A nő és vendége távozóban láttak ugyan egy rendőrautót, de a férfi nem akart intézkedést kezdeményezni. Állítólag őt nem is különösebben viselte meg az incidens, a norvég szélsőjobbosok részéről is találkozott már hasonlóan ellenséges fogadtatással.

Lisa viszont eldöntötte, hogy az üggyel kapcsolatban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz  (EBH) fordul. A hatóságot mi is kerestük, hogy amennyiben a fentiek bebizonyosodnak, milyen szankciókra számíthat a vendéglátóhely, de csak hétfőre ígértek választ.

Korábban a Morrison's 2 nevű szórakozóhelyet marasztalták el azért, mert roma fiataloktól származásuk miatt megtagadták a belépést. Az EBH az ügyben hozott határozata megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, de ennél szigorúbb szankciót, pénzbüntetést nem szabott ki.