Taxishiénák mozgássérült-igazolvánnyal

2014.06.18. 13:42
Egyre több helyen lehet mozgássérült-igazolvánnyal várakozó taxisokat látni Budapesten. A taxizáshoz szükséges PÁV2 alkalmassági vizsga és a mozgássérült-igazolvány ugyan kizárja egymást, de ezt senki sem ellenőrzi. A kártya ellenben nagyon jól jön azoknak a taxisoknak, akik kiszorulnak a drosztokról, mert szinte bárhol megállhatnak vele.

A lenti fotót meglepett olvasónk küldte be egy hétvégén az Örs vezér téri bevásárlóközpont mellett álló taxiról, aminek a szélvédője mögött egy mozgássérült-igazolvány hevert. A nagydarab sofőr egyáltalán nem látszott mozgássérültnek, sőt.

Nem is lehetett az, mert a taxisokat felügyelő BKK-tól származó információink szerint minden taxisnak PÁV2 alkalmassági vizsgát kell letennie, ami kizárja, hogy mozgássérült legyen. A kártya használatát egy kormányrendelet-tervezet is tiltaná, ami jelenleg egyeztetés alatt van.

A Főtaxihoz gyakran érkezik be utaspanasz, hogy egyes sofőrök mozgássérült-igazolványt használnak, mondta Vizy András, a cég szóvivője. Legutóbb az Oktogonnál állt egy ilyen taxi, amiről bebizonyosodott, hogy nem a céghez tartozott. Elmondása szerint körülbelül fél éve kezdődött az a tendencia, hogy a taxishiénák bejönnek a reptérről a városba. Mivel nem férnek el a drosztokon, többféle módon ügyeskednek, ezek egyike a mozgássérült-igazolvány. Az Oktogonnál, a pályaudvaroknál, a Deák téren és a Széchenyi-fürdőnél lehet főleg találkozni velük.

Azért a Ferihegyen is maradt néhány taxishiéna, annak ellenére, hogy a reptéren bevezették a sorompós beengedő rendszert. A lenti fotó hétfőn készült, és egy nem fuvarszervező céghez tartozó taxis látható rajta, amint a mozgássérült parkolóhelyet elfoglalva vesz fel utast.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy szomorúan látják a visszaéléseket, de nem tehetnek ellene semmit. Nemrég saját szemével látta, hogy a „mozgássérült” taxisofőr 30 kilós bőröndöt dobál be a kocsijába. A szóvivő elképzelhetőnek tartja, hogy a felhasznált kártya ugyanúgy hamisított, mint a reptéri váróban utasra vadászó néhány taxishiéna nyakában függő Official taxi kártya.

Információink szerint a rendőrség nem nagyon foglalkozik az ilyen esetekkel, amíg vér nem folyik, bár arcról ismerik a taxishiénákat.

Úgy tudjuk, körülbelül 50-80 (nagyon agresszív módszerekkel utast szerző, majd azokat általában jól átverő) taxishiéna működik Budapesten. Soknak közülük van „megvásárolt” és foggal-körömmel védett törzshelye a belvárosi szórakozóhelyek környékén, de van, aki ingázik a különböző helyek között.

Van taxis, aki olajozottan működő taxismaffiáról beszél. Eszerint van egy illegális, a BKK-val párhuzamosan működő drosztüzemeltető rendszer: egy Mercisként emlegetett férfinak 300 ezret fizetnek a helyhasználatért évente azok a taxisok, akik biztosítani akarják a helyüket. Az így elfoglalt helyekre más taxis nem állhat, mert könnyen pórul jár. A Mercisnek a megkérdezett taxisok szerint a Deák téren volt sokáig „az irodája”, azaz ott intézte az ügyeket egy kocsiból.