Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra a magyaroké a Táncsics-börtön

2014.06.20. 14:07

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az amerikai nagykövetség aláírta több budapesti ingatlan kölcsönös átruházásáról szóló egyezményt, melynek értelmében újra a magyar állam tulajdonába került:

  • a budai Várban található Táncsics-börtön
  • egy XII. kerületi épület és
  • egy másik ingatlan a Széchenyi rakparton.

Cserébe Magyarország Amerikának átadja

  • a Szabadság téri budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, amelyeket a magyar állam saját költségén újított fel.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az ingatlancserével fontos magyar történelmi emlékhely került vissza a magyar állam tulajdonába, hiszen a Táncsics-börtönben raboskodott többek között Táncsics Mihály, Wesselényi Miklós, Batthyány Lajos és Kossuth Lajos is.

Az egyezkedés 8 éve, George W. Bush amerikai elnök 2006-os budapesti látogatásakor kezdődött meg az ingatlancsere folyamata. A visszakapott ingatlanok részben középületté válnak, részben pedig látogathatóvá teszik a nagyközönség számára.

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet képviselte a Külügyminisztériumot, aki azt mondta, hogy szimbolikusnak tartja, hogy az Egyesült Államok kormányával jött létre ez az ingatlancsere. „Az a nép, amelyik talán a legtöbbet teszi más népek és nemzetek szabadságának, prosperitásának a megteremtéséért, egy, a szabadság eszményéhez köthető épületet adott vissza a magyaroknak, miközben a szintén szimbolikus Szabadság tér, Ronald Reagan elnök szobra után, egy újabb szelet Amerikával bővül” – írta az USA budapesti nagykövetségének közleménye.