Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Mégse Csepelen lesz a szegénytemető

2014.06.25. 13:41

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén téma lesz az úgynevezett szociális temetés, amelyet 2015-től vezetnének be, és aminek az a lényege, hogy a gyászoló rokon ingyen kap sírhelyet és koporsót vagy urnát, de vállalja, hogy maga oldja meg a sír kiásását.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnak kell eldöntenie, hova kerüljenek a szociális parcellák, ahol az ilyen temetések lesznek. Tavaly a Budapesti Temetkezési Intézet a Csepeli temető tartalék területét javasolta erre a célra. A közgyűlés tavaly decemberben, amikor még úgy volt, hogy már 2014. január elsejétől jönnek a szociális temetések, ki is jelölte a Csepeli temetőt. Csakhogy pár nappal később, még decemberben az Országgyűlés úgy döntött, hogy csak egy év múlva, 2015. január elsejétől lesznek szociális temetések.A Városüzemeltetési Főosztály előterjesztése szerint azóta kiderült, hogy mégse Csepel az ideális helyszín, a temetkezési intézet ugyanis több problémával szembesült. Az egyik gond az volt, hogy a Csepeli Önkormányzattól, a szóban forgó terület részbeni tulajdonosától nem kaptak tulajdonosi hozzájárulást. Másrészt megtudták, hogy a területnek csak egy részét lehet koporsós temetkezésre használni, így maximum csak egy évig lehetett volna itt temetkezni.

Miután eldőlt, hogy új helyszínt kell keresni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezérigazgatója, Szarvas Ferenc felkérte a temetkezési intézetet, hogy készítsenek költségbecslést az Új köztemető több évtizede használaton kívüli területéről, nézzék meg, mennyibe kerülne ott kialakítani a szociális parcellákat. A költségbecslés elkészült.

Az előterjesztés felsorolja, milyen gondok vannak az Új köztemetővel. Az egyik az, hogy a terület már betemetett, így:

feltétlenül szükséges a teljes és nagyon alapos rekultiváció, hiszen megengedhetetlen az, hogy a szociális temetések sírnyitásai során a múltban eltemetett maradványait találják meg hozzá nem értő, és a csontok látványán felháborodott családtagok.

Ezenkívül a vízellátást valahogy távolról kell biztosítani, és jelentős fa-és bozótirtásra is szükség lesz. Viszont sorfásítás és kerítés miatt ezen a helyszínen nem kell aggódni. Azt is meg kell oldani azonban, hogy a ravatalozó és a szociális parcellák közti 2 kilométeres utat ne kelljen gyalog megtenni a koporsót vagy az urnát cipelve.  Az előterjesztés azt ígéri, hogy ennek a problémának a kezelésére a temetkezési intézet kiemelt figyelmet fordít a parcella átadásáig.

A projektre bruttó 189 164 000 forint keretösszeget szavazhat meg hétfőn a közgyűlés.