Judit
2 °C
7 °C

Nem futja a margitszigeti futók vécéjére

2014.06.26. 12:46

Nem fog úgy összejönni a margitszigeti futókör felújítása, ahogy eredetileg szerették volna. Ebbe törődhet bele hétfői ülésén a Fővárosi Közgyűlés, ha elfogadják Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztését, melyet a sporttal foglalkozó főosztály készített elő.

margitsziget futokor atnezeti
Fotó: Budapest.hu

A közgyűlés tavaly decemberben hagyta jóvá a futókör teljes körű fejlesztését. Ez a 2013-as árvíz miatt vált sürgőssé, mivel a burkolat a víztől több helyen balesetveszélyessé vált. A feladatra 350 millió forintot szántak, ez az összeg szerepel a 2014-es költségvetésben.

Az eredetileg elfogadott engedélyokiratban benne volt a régi rekortán elbontása, az új futópálya megépítése, térfigyelő kamerarendszer kiépítése és a futók által használt meglévő öltözők, vécék felújítása.

Jelenleg kirajzolódni látszik, hogy a tavaly elkészített költségbecslések alapján megállapított összköltség kevésnek bizonyul, az engedélyokiratban foglalt feladatok kivitelezése 350.000 eFt összegből nem valósítható meg

- áll az előterjesztésben.

Ezt azután voltak kénytelenek elismerni, hogy a Budapesti Sportszolgáltató Központ által kiírt közbeszerzésre egyetlen olyan érvényes pályázat sem érkezett, amely ebből a keretösszegből megvalósította volna a feladatokat. Az előterjesztés szerint így muszáj módosítani az engedélyokiratot, ki kell venni a műszaki tartalomból az öltözők és vécék felújítását, hogy beleférjenek a 350 millióba.

A vécéfelújításra leghamarabb jövőre lehet esély, az előterjesztés szerint megfontolandó a 2015-ös megvalósítás az önkormányzat "költségvetési lehetőségeit figyelembe véve".

margitsziget futkor terv metszet
Fotó: Budapest.hu

A 350 millióból egyébként a kamerarendszer kiépítése sem jön ki, de ezt megoldják másképp. Az előterjesztés felidézi, hogy a kamerarendszert már áprilisban kivették az engedélyokiratból. Megpróbáltak szerezni állami támogatást a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázaton, de nem nyertek. A margitszigeti kamerarendszer és wifi telepítése végül a Főkert 2014-es üzleti tervébe került be bruttó 181 millió forint keretösszeg értékben.

Az üzemeltető a tervek szerint a  Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lenne. Az előterjesztés szerint ezért októbertől 3 fővel növelni kell a FÖRI létszémkeretét, az üzemeltetés pedig 35 millió forintba fog kerülni.

Az árvízi károkra hivatkozva a főváros vis maior támogatási kérelmet is beadott korábban a Belügyminisztériumnak, és ezen a címen kapnak is pénzt mind a futókör, mind az atlétikai centrum kazánházának felújítására, összesen 154 millió 645 ezer 504 forintot (ebből 152 millió 363 ezer 163 forint mehet a futókörre). A pénzt viszont csak a teljesítést igazoló számla benyújtása után kaphatják meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?