Illés: Tarlós ne csonkolja a fákat!

2014.07.30. 15:02

Ha végignéz az ember a III. kerületi Zaránd utcán, gyönyörű fasort lát, de ha ugyanott a Rozgonyi Piroska utca felé fordul, meredező facsonkok szegélyezik az utat, indokolta Illés Zoltán, volt fideszes környezetvédelmi államtitkár a helyszínre összehívott sajtótájékoztatót lapunknak.

Hozzátette: a fákat a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert csonkolja barbár módon. Ehhez a fővárosi főjegyző engedélye kellene, de ha van is ilyen engedély, Illés szerint vegetációs időszakban akkor is szakmaiatlannak számít a vágás.

Illés úgy véli, hogy ha beteg egy fa, akkor a lombkorona megfelelő kezelése a jó megoldás, igaz, ez tízszer annyiba kerül, mint a csonkolás. Ezért felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy szüntessék be a (fővárosban több helyen is tapasztalt) eddigi gyakorlatot, és adjon több pénzt a fák kezelésre.

Illés szerint a Főkertnek az a hivatkozása, hogy lényegében életveszélyelhárítást folytatnak, csak egyszerű falvédő szöveg, semmilyen életveszély nincs. Az, hogy májusban kidőlt egy fa, nem jogalap, az összes fa csonkolására.

Az ügyben keressük a fővárosi önkormányzatot és a Főkertet.

Frissítés, a Főkert válasza:

A Főkert Zrt. kezelésében lévő, III. kerület Rozgonyi Piroska utcai fafasorban 2014. március hó 16. napján kidőlt két darab, nagyméretű gesztenyefa, melyek súlyos, több tízmilliós károkat okoztak több autóban, illetve lakóházban is. Soron kívül még márciusban megkezdték a III. kerületi Emőd utca-Keve utca-Rozgonyi Piroska utca-Zaránd utca fasori fáinak újbóli állapotvizsgálatát, valamint az ügyben független szakértői vizsgálatot kezdeményeztek.

Eszerint a Rozgonyi Piroska utcai fasort gesztenye és platán fák alkotják. Az állomány átlagos törzsátmérője rendkívül magas 60,5 cm, a 2006-2008-os időszakban elültetett 41 db fiatal 10-15 cm törzsátmérővel rendelkező fa ellenére. Egy 2011-es tanulmány alapján a fasori fák 14 %-ának a gyökérzete/gyökérnyaka erősen korhadt, emellett 40 %-ban súlyosan sérült az állomány fáinak törzse. A koronasérült fák aránya eléri az 50 %-ot.

Tekintettel arra, hogy a fasor állapota kifejezetten balesetveszélyes, a Főkert dolgozói megkezdték a fák kikönnyítő gallyazási munkálatait, mely sok esetben a fák 2/3-ig történő visszavágásával jár.

Előzmények, fakoppos vizsgálat (Főkert):

  • 2010. 08. hónapban a Rozgonyi Piroska utcai fák állapotára vonatkozóan elkészült fakoppos vizsgálat javaslata: a fasori egyedeknél tisztító gallyazás, valamint sebtisztító munkálatok elvégzése szükséges.
  • 2011. 05. hónapban készült tanulmány már megállapítja, hogy a fák több mint felénél a gyökérállapot láthatóan sérült és/vagy erősen beszűkült, valamint a fák törzsállapota súlyosan sérült, és/vagy sérült.
  • Idén tavasszal kiemelt faültetési programként szerepelt a III. kerületi Emőd utca-Keve utca-Rozgonyi Piroska utca-Zaránd utca által határolt terület, összesen 58 darab fát ültettek.