Olivér
5 °C
8 °C

Spontán strand lett a metrómegállóból

2014.08.06. 14:05

Melegebb napokon rendszeresen fürdőznek a gyerekek a 4-es metró II. János Pál Pápa téri megállójának „medencéjében”. „Egészen kicsi gyerekeket is hoznak a szüleik pancsolni benne” – írta egy olvasónk. A városiak leleménye nem ismer határokat, a medencéhez még csúszdát is kínál a metróállomás lejárójának ferde teteje.

„Igen, nyár óta rendszeresen látni fürdőzőket, persze a víz nem alkalmas rá, hiszen vegyszerezik, hogy ne algásodjon” – mondta az Indexnek a hely ismerője. Elmondása szerint gyerekek, fiatalok mellett kutyák is rendszeresen megmártóznak a vízben egy melegebb napon.

A tapasztalat szerint rendszeresen karbantartják a medencét, amin keresztül egy betonátjáró is vezet, amin át lehet sétálni. A vizet rendszeresen leeresztik, a medencét kitisztítják – a víz tehát nem cserélődik vízforgatóval folyamatosan, ezért sem alkalmas fürdőzésre. „Egyszer halat is láttam benne, valaki beledobhatta, persze nem bírta a vegyszeres vizet sokáig – mondta a férfi, aki szerint érthető, hogy sokaknak eszébe jutott a fürdőzés. – Kulturált, szép környezet jött létre, le a kalappal a kivitelezők előtt.”

„Az M4-es metró projekt keretében, az állomáshoz kapcsolódó felszínrendezés során épült II. János Pál pápa téri vízmedence kifejezetten

nem fürdőzési célokat szolgál, hanem a park levegőjét hivatott frissíteni, javítani.

Kialakítása, mélysége, illetve a medencében elhelyezett kövek sem kedveznek a nem rendeltetésszerű használatnak. A BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság hatáskörébe azonban csak a felszín megtervezése, illetve a kivitelezési munkák lebonyolítása volt, a teret már tavasszal átadta üzemeltetésre a Főkert Zrt.-nek” – közölte a BKK.

Bár a terület a VIII. kerületben van, az nem a józsefvárosi önkormányzat kezelésében áll. Az önkormányzatnál azonban elmondták: valóban tudnak a problémáról és azt már jelezték a fővárosi önkormányzatnak.

Tilosa F

A díszkút – ez volna a medencének látszó tárgy – fürdőzésre nem csak alkalmatlan, de veszélyes is. A Főkert Zrt. anyavállalata, a BVK Holding szóvivője, Szűcs Panni elmondta: szökőkutakban, díszkutakban fürdeni nem szabad, már csak azért sem, mert a rendszeres karbantartás része, hogy

a medencét vegyszerekkel tisztítják, ami az illegális fürdőzők egészségére ártalmas lehet.

A BVK Holding felvette a kapcsolatot a Fővárosi Rendészeti Igazgatósággal ők pedig a VIII. kerületi közterület-felügyelettel a rendezés érdekében. „Megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy kikerüljön a díszkút mellé egy Tilos a fürdőzés tábla” – mondta Szűcs, hozzátéve, hogy ezután

büntetés kiszabására is lehetőség lesz az illegális fürdőzőkkel szemben.

A közterület-felügyelők azonban addig is fel fogják szólítani a „strandolókat”, hogy hagyjanak fel a díszkútban való fürdőzéssel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?