Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdték a Budai Parkszínpad felújítását

10
2014.08.12. 16:06
Négy hónapos csúszással megkezdték a 20 éve rohadó Budai Parkszínpad felújítását, ami a bérlők szerint októberre egy városi találkozóhely lesz az Erzsébet téri Fröccsterasz szellemiségében.

A felújított Budai Parkszínpad helyén egy kulturális, multifunkcionális közösségi teret akarnak létrehozni, ahol a jógatábortól a gyerektáboron keresztül a termékbemutatókig mindenféle rendezvényt lehet rendezni, mondta a helyszínen lapunknak Ondrusek Péter, a Zsigmondkert Kft ügyvezetője. Hozzátette: egy városi találkozóhely lesz itt, az Erzsébet téri Fröccsterasz szellemiségében. Azon még gondolkoznak, hogy a Fröccsterasz elnevezést áthozzák-e Budára.

A romos Budai Parkszínpad 15 éves bérlési jogát az év elején nyerte el a Zsigmondkert Kft., de csak most tudtak hozzákezdeni a munkához. Négy hónapig tartott ugyanis, amíg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lemondott az elővételi jogáról. Ondrusek szerint már most látszik, hogy a közművek katasztrofális állapotban vannak:

Újra kell csatornázni, mert ami volt az eltömődött, beomlott, kiöntötték betonnal. Az áram is kutyafüle, a vezeték, mérőóra eltűnt. Víz nincs.

A felújítás során az épületek (a homlokzat, a belső falak) megmaradnak eredeti formájukban, a nézőtér helyén teraszos kiülők lesznek asztalokkal. Lesz konyha is, a  tervek szerint a fogadóépület pincéjében, az épület tetején pedig iroda és öltöző kap helyet.

A beruházó reméli, hogy október elsejére befejezik a munkát. Akkor egy kicsit kinyitják a helyet, megmutatják a nagyközönségnek, de mivel október már a szezon vége, be is kell zárni. Várhatóan kérni fogják a kerülettől az éjfél utáni nyitvatartási lehetőséget, ha a vendégek igénylik.

Ondrusek elmondta: az már látszik, hogy a felújítás költsége a többszöröse lesz a pályázatban vállalt 50 millió forintnak. Igaz, hogy viszonylag alacsony a bérleti díj, ismerte el, de brutális a beruházási költség. A bérleti szerződés 15 évre szól, a bérlőnek ezalatt kell kigazdálkodnia a befektetését. (A cég évi nettó 4,2 millió forintot fizet a tulajdonos fővárosnak a 2700 négyzetméteres területért.) 

Az 1958-ban épült Budai Parkszínpad eredetileg nem volt csöndes hely, 1966-ig főként operetteket és esztrádműsorokat adtak itt elő. Történetének egyik leglátványosabb fénypontja a Medveczky Ilonával fémjelzett revü.

Később rockkoncerteket is adtak a színpadán.

Itt nem lesz rockkocsma, se romkocsma. A zenekari árkot vízzel töltjük fel. Max akusztikus hangulatkoncert lehet, aláfestő jelleggel.

– szögezte le Ondrusek arra a kérdésre, hogy folytatódik-e a zenei élet a parkszínpadon.

Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a bérlő egy helyi, XI. kerületi vállalkozáscsoport. A Zsigmondkert Kft. a Meduza Event Kft tulajdonában áll, a mögött pedig Varga Lajos, a Valton Security és a Fröccsterasz tulaja áll. 

A Medúza üzemelteti többek között a Művészetek Palotájának éttermét, az Operaház és az Erkel Színház büféjét, a Valton Security pedig védte régebben a Fidesz székházát, és biztosította a Békemenetet is.