Budapest jobb, mint New York vagy London

9533 Budapesten az oszi belvaros
2014.08.21. 10:13

Már megint egy lista, amin elég jól szerepelt nemzetünk fővárosa, Budapest. Öt hellyel előztük meg Londont és hattal New Yorkot a The Economist Intelligence Unit élhetőségi listáján. Budapest az ötvenedik lett a listán, ami nem rossz teljesítmény, mert az élboly szorosan egymás mellett végzett: a százpontos skálán az ötvenhatodik New York is 89,1 pontot kapott.

Az első Melbourne lett, a második Bécs, a harmadik Vancouver, írja a Quartz. A legrosszabbra a szíriai Damaszkuszt és a bangladesi Dakkát értékelte a The Economist. A Quartz megjegyzi, hogy a lista az „élhetőséget” nézte, nem azt, hogy melyik város mennyire izgalmas vagy különleges, ami ugye időnként némi kényelmetlenséggel is járhat.

Egy olvasónk szúrta ki, hogy a lista 39. helyén, tizenegy hellyel Budapest előtt szerepel Detroit, az amerikai autóipar egykori fellegvára, ami ma elég nagy mélyrepülésben van. A 2008-as válság óta előfordult, hogy egy dollárért árulták a házakat, hogy legalább valaki gondozza őket és fizesse a közterheket, a munkanélküliség pedig nagyon magas. "Ezután nagyon kíváncsi vagyok, hogy mégis mit takar az "Élhetöség" kifejezés..." – tette hozzá olvasónk. A hanyatlásról itt nézhet tavalyi képeket.