Tarlós kommentár nélkül hagyta Falust

2014.08.27. 12:34

Az MTI készített interjút Tarlós Istvánnal, akit persze elsőként Falus Ferenc abszurd videójáról kérdeztek. A főpolgármester úgy alázta le a baloldal jelöltjét, hogy nem is kommentálta, csak elmondta, mi is történikaz általunk is megcsodált videóban:

egy alsónadrágban és zokniban álló embert egy nő leönt egy vödör vízzel, és ez az ember ott toporog egy pocsolya közepén és igyekszik tanácstalanul értelmezni azt a jelenséget, hogy a művelet során véletlenül orron vágott kisgyerek ordítva bőg és igyekszik elmenekülni a helyszínről.

De Tarlós a "vízleöntési mániáról" amúgy sincs túl jó véleménnyel, szerinte bohóckodás nélkül, másként is lehet segíteni beteg embereknek.

Az önkormányzati kampány kezdetére fókuszáló interjúból az is kiderül, hogy mire büszke az elmúlt négy évből:

  • Büszke a négyes metró befejezésére
  • Büszke a közösségi közlekedési járművek cseréjére
  • Büszke a nagyszabású csatornaépítési programra
  • Büszke a többi közterületi beruházásra

Szerinte sokat elárul, hogy Budapest megítélése egyre jobb a nemzetközi értékeléseken, és ebben a négy évben nem volt sem városházi korrupciós botrány, sem pedig sztrájk.

más illat van a városban, mint négy évvel ezelőtt

A főpolgármester nem akarta latolgatni az esélyeket, de arról azért ejtett pár szót, mit lesz, ha októberben győz:

  • Folytatódna az elmúlt négy évben tapasztalható szellemiség
  • Folytatódnának a margitszigeti és állatkerti projektek
  • Megvalósulnának az előkészített és elkezdett beruházások - köztük a Lánchíd felújítsa is, ahol azonban Tarlós nem menne bele a járda szélesítésébe.
  • 2030-ig szóló tematikus fejlesztési projektek indulnának a barnamezős területek - például az óbudai gázgyár, a józsefvárosi pályaudvar és Rákosrendező - újrahasznosítására
  • A Brüsszel által adott maximális haladékot 2016-ig bevezetnék dugódíjat

A politikai konfliktusokat Tarlós épp hogy csak említette. Így például az uniós forrásokkal kapcsolatban elismerte, hogy főleg Budapest és vidék között van érthető küzdelem a pénzekért. A fővárosi közgyűlésbe ültetett polgármesterekkel kapcsolatban pedig annyit árult el, közös fellépést remél, és van elképzelése és tapasztalata, hogyan lehet eredményes egyeztetéseket folytatni a kerületekkel.

Tarlós a főváros üzemeltetésén is változtatna: átalakítaná a vagyongazdálkodást, a pályázatok és közbeszerzések rendszerét. A beruházásokért felelős, önálló cégként működő Enviroduna főosztályként tagolódna a Városházába. Tarlós a BKK-val való konfliktust úgy rendezné, hogy visszavenné, és a a létrehozandó Városigazgatósághoz utalná a tulajdonosi jogosítványokat a BKK-tól, mely szervező és kontrolling cégként működne tovább. A Városigazgatósághoz csapná még Budapesti Városüzemeltetési Központ cégeit is. A főpolgármester leszögezte, hogy a találgatások ellenére az állam nem kívánja elvinni a közszolgáltató cégeket, s nincs szó a BKV einstandolásáról sem.

De bérlakás-programról sem, Tarlós ugyanis előbb a panelprogramot folytatná, és csak utána vágna bele - állami részvétel mellett - a lakhatás megoldásába. A hajléktalanok ügyében erősítené a szociális vonalat, viszont továbbra is elvárja, hogy a város funkcionális pontjait "ne tegyék élhetetlenné emberhez méltatlan életvitellel".